Радев зове да веем знамето на българската свобода, а не да му се кланяме в музеите

Прочитания 126
0 0

Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо, или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история. Това заяви президентът Румен Радев в Калофер по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

По негови думи е символично, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание, в която ясно можем да осъзнаем смисълът и силата на думите.

„Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън“, посочи държавният глава.

Той подчерта, че гласът не ни е даден, за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда, както словото на Ботев е отекнало над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно.

Радев изтъкна, че именно благодарение на поета революционер и други народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава са достигали до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта, категоричен бе той.

По негови думи Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Според президента те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Каракачанов познавал братя Бобокови като работливи хора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отрече да е имал нерегламентирани връзки с братята Пламен и Атанас Бобокови, задържани заедно с Красимир Живков по аферата с боклука, съобщи bTV. Вицепремиерът потвърди появилите се информации, че е кум на сватбата на Пламен Бобоков. „Когато преди 25 години примерно си станал кум на […]