Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Румен Радев, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Президентът Румен Радев налага вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който бе приет на 11 юни 2020 г.

Несъгласието е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана. Дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност, се посочва в мотивите на държавния глава, който изрично подчерта, че не оспорва реформи, които целят подобряване на ефективността на МВР.

Според държавния глава промените в Закона за МВР не са съобразени с изискванията на правовата държава и не са съгласувани с други законови изисквания (Закона за нормативните актове и Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност).

С § 1 от приетия закон една от основните дейности на Министерството на вътрешните работи (МВР) – охранителната дейност по опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на движението по пътищата в Република България, е допълнена с нова задача по охрана на лица. При очертаването на дейността по охрана на лица обаче Законът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи не предвижда такива предели, нито определя целите на тази охрана.

Опазването на обществения ред е публична функция, с която са ангажирани органи на държавна властта регламентирането на охраната на лица като конкретна полицейска дейност без законово да се определя обхватът, целите и условията на тази дейност, създава възможност последващо за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси, на субекти и институции.

Освен това с § 1, т. 2, с който се създава ал. 4 в чл. 14 от ЗМВР, се предвижда, че охраната на лица се осигурява и осъществява при условия и по ред, определени с наредба на министъра на вътрешните работи. По този начин законът прехвърля изцяло върху министъра на вътрешните работи преценката за условията, при които ще бъде осъществявана новата задача в охранителната дейност на МВР, посочва в мотивите си президента. Обяснява се и че така се изоставят норми от законодателството за функциониране на системата за защита на националната сигурност

Дори самият факт, че тези отношения се определят с наредба поставя под въпрос доколко има гаранция за законосъобразност, но и преграда срещу субективни, еднолично взети нормативни решения, които създават възможност законовата делегация да се запълва с различно съдържание сега или в бъдеще… Условията за всяка една правно регулирана дейност, особено в сферата на функционирането на органите за защита на националната сигурност, почиват на принципни изисквания. Затова и приетият закон трябва да изпълни своето предназначение като нормативен акт – да урежда обществени отношения, които се поддават на трайна уредба.

С друг член – § 6, т. 3 – се създава възможност за дублиране на функции от страна на новата главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и НСО и то по избор и преценка на охраняваното лице. Очевидно е, че не става въпрос за взаимодействие между двете структури с цел оптимизиране на охраната, тъй като охраната от МВР се наслагва към охраната от Националната служба за охрана.

Това дублиране влиза в противоречие с Актуализираната стратегия за национална сигурност на Република България, което не е оправдано, а и тя е приета с решение на Народното събрание, което по силата на Конституцията е задължително за всички държавни органи.

Отсъства каквато и да е аргументация за приетите изменения в Закона за МВР в контекст на направен преглед и анализ. Не е ясно какво налага да се създаде нова паралелно функционираща структура без аргументи за ефективност и ефикасност.

„Отсъства концепция по отношение на механизмите за взаимодействие и координация със структури, притежаващи идентични функции, което ще бъде проблемно най-вече при дейността им на оперативно ниво. Показателна в това отношение е липсата на предложения за релевантни промени в Закона за Националната служба за охрана. Налице е потенциал за възникване на рискове за безопасността както на охраняваните лица, така и на личния състав на тези структури“, е записано още в мотивите на държавния глава.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Нови разкрития в News24sofia.eu за намушканата жена в софийския квартал „Надежда“ 4 (СНИМКИ)

СДВР издирва 28 - годишен мъж, който е криминално проявен, научи още News24sofi.eu

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

59-годишен донор спаси три живота

Трансплантирани са черен дроб и два бъбрека

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img