Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев с критика към Нинова, че абдикирала от индустриалното сътрудничество за Ф-16

Снимка: архив БГНЕС

Иновациите стоят неизменно на вниманието на президентската институция. Това заяви президентът Румен Радев по време на национална конференция на тема: “ Иновациите -възможности пред България“.

За първи път организираме форум с такъв обхват, изтъкна той. Именно политиката по иновации трябва да бъде акцент в политиката на всяко правителство, подчерта държавният глава. Те се превръщат в гарант за прогреса и качеството на живот, заяви Румен Радев. Отношението към иновациите е индикатор за националните амбиции към бъдещето, по думите на държавния глава. Няма как да се отлепим от дъното на Европа, без да развиваме иновациите, по мнението му. Залогът тук е много по-голям, смята президентът.

На предпоследно място сме в Европа по иновации за миналата година, стана ясно от думите му. Не можем да постигнем целта си от 1,5% за научноизследователска и развойна дейност. Все пак имаме и успехи, каза Радев и изтъкна, че редица български компании внедряват нови технологии в своята дейност.

17%ръст на научните публикации има през миналата година. Имаме потенциал, смята президентът. Той е оптимист заради таланта на младите хора в сферата на природните науки и информатиката.

Държавният глава се обяви за развитие на този потенциал и критикува разпокъсаната политика по иновации. Нов модел по научноизследователска и развойна екосистема, иска той. Радев иска нива нормативна уредба за отприщване на потенциала ни в иновациите. Президентът критикува, че Министерството на икономиката абдикирало от договора за Ф-16 в сферата на индустриалното сътрудничество.

Еврокомисарят по иновациите Мария Габриел даде подкрепата си за устойчивото развитие на иновациите. Днешната дискусия е навременна и необходима, по думите й. ЕК има програма за развитие на иновациите като тя ще подпомага стартъпите.

174 милиона лева за догодина са инвестициите у нас в стартъпи. Важно е да наблегнем на тази нова вълна от иновации, призова Габриел. ЕК планира да създаде 100 регионални иновационни долини. Амбицията на Брюксел е 1 милион таланти да бъдат подкрепени. Има силен резерв от таланти, изтъкна еврокомисарят.

Военният министър Драгомир Заков акцентира върху иновациите в модернизация на армията и настоя за участието на държавата в тази дейност. Според него ЗОП не е актуален към темповете на развитие на иновациите. Иновациите по думите му са основа за компенсиране на изоставането на страната ни.

Министерството на отбраната само нямало как да се справи. България от консуматор на сигурност и иновации, според военния министър, може да се превърне в генератор на сигурност и иновации. Той вижда скъсана връзка между нуждите на отбраната и иновациите и настоя тя да бъде възстановена.

Енергийният министър Александър Николов на свой ред вижда износ на иноватори от страната ни. Според него ако не се развиваме ще станем много по-зависими, отколкото сме сега. В енергетиката има разрушен мост между науката и иновациите, бизнеса и кадрите, по думите му. България има предимства за инвестиции пред ЕС, но в същото време преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се развиват по-бавно.

Проблем е неспазването на правото, по мнението на енергийния министър. Не сме малък пазар, убеден е той. Прозрачността в редица сфери бавно е започнала да се връща, според него.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

След Иран и йеменските хути удариха по Израел (ВИДЕО)

Причината е иранската атака срещу Израел

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток (ВИДЕО)

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността...

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западните държави се опитаха да изпратят послания на Иран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img