Радев: Репресиите не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще

Views 15814
0 0

135 години ни делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес. Половин България, по волята на Великите сили, бе оставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които платиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от Родината си.

Така започна словото си президентът Румен Радев на тържествената церемония в Пловдив по повод 135-ата годишнина от Съединението.

От Съединението, от цялата възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политикантските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще, заяви държавният глава.

Той подчерта, че докато в Търново свободна България се е сдобила с Конституция, на българите от Източна Румелия е бил натрапен органическия Устав, една нефелна Конституция, която им отрежда ролята на безгласни поданици. Дейците на Съединението оправиха тази историческа несправедливост, подчерта държавният глава и допълни, че „в онези дни възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие, един просветен народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина и няма сила, която да я спре„.

По думите му победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказва, че Съединението е акт необратим, а българите са готови да отстояват свободата си. Хора дръзки и свободолюбиви с принципи и решителност се намират винаги в нашата история дори когато народът ни изглежда примирен, добави Радев.

Говоря го от няколко години при срещите ми с вас. Доскоро го правих с надежда и очакване. Доскоро заедно с вас почитахме славното минало на нашите герои, победите на нашата страна от историята. Но историята неумолимо се движи напред. Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“, единението около ценностите, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота – свободата, справедливостта, равенството пред закона, каза още президентът.

И допълни:

За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България, в която българите са братя и със знанието на един древен народ разбират, че толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България.

Възгласи „Оставка!“ и освирквания съпътстваха приветствието на кмета Здравко Димитров на площад „Съединение“, а аплодисменти посрещнаха словото на Румен Радев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Ден 60: Съединението - заедно сме и не ни е страх!

Протестът се готви за 10 септември