Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев очаквал повече от Стефан Янев като министър на отбраната

Президента Румен Радев, снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите и коментира смяната на военния министър.

По повод приетата оставка на Стефан Янев, президентът заяви: „Като министър на отбраната очаквах повече и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, за ускоряване на процесите на модернизация.“

По думите на Радев Стефан Янев е бил успешен министър-председател в трудни за България времена „Именно неговото правителство започна промяната, показа, че страната ни може да се управлява по-друг, демократичен начин, върна надеждата на хората. И най-важното, спомняте си – това правителство организира честни. Които избори именно докараха сегашните управляващи на власт„, отбеляза държавният глава.

Той посочи, че отговорността за смяната на Янев като министър на отбраната с Драгомир Заков е изцяло на правителството, управляващата коалиция и парламента.

Президентът е категоричен, че не работи за собствен политически проект: „И понеже отново вървят всякакви слухове за някакъв мой политически проект с нови подставени лица, искам да заявя: не правя никакви политически проекти с никого, изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия.“

Радев коментира и новия военен министър Драгомир Заков: „Познавам г-н Заков и неговата работа като постоянен представител на нашата мисия в НАТО и моето мнение за неговата работа е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен. Очаквам политиката в сферата на отбраната, независимо от името на министъра, да отстоява българския интерес и да води до реални резултати.“

Президентът заяви, че изпълнението на приетите предложения на последния КСНС са критично важна задача и изпълнението им ще бъде атестатът на новия военен министър.

Радев беше остър по отношение на ситуацията в Украйна – това е братоубийствена и срамна агресия, тази война заслужава санкции и цяла Европа е обединена около това.

На въпрос дали би одобрил изпращането на оръжие в Украйна, президентът заяви, че решението за това е в правомощията на изпълнителната власт и българския парламент.

Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в церемонията за 28-те годишните награди „Златна мартеница“ за принос към българския бизнес, организирани от сдружението „Произведено в България – Съюз на малкия и среден бизнес„. Те връчиха наградите на две от отличените компании.

По време на церемонията Радев каза, че са необходими са своевременни мерки, които да поставят българския бизнес в равностойно положение спрямо конкурентите на международните пазари.

Той подчерта, че възстановяването на доверието в държавата от страна на бизнеса може да стане само чрез открит диалог, който да допринесе за подобряване на икономическата среда и за насърчаване на инвестициите.

Точно сега е необходима адекватна държавна политика, която бързо да достига до засегнатия малък и среден бизнес, особено в по-малките населени места, за да се ограничат последствията от предизвикателствата, пред които сме изправени„, заяви Радев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img