Радев: Необходима е своевременна актуализация на държавния бюджет

Прочитания 20256
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Emrah Doğru

Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министри от служебното правителство, които проведоха работна среща днес на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавната хазна, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата, заявиха още на срещата.

По време на разговора беше обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус.

Припомняме, че по-рано от срещата, за която предварително не беше съобщено официално, излезе здравният министър Стойчо Кацаров, който потвърди, че поводът за извънредното заседание е именно COVID кризата.

Припомняме, че депутатите днес обсъждаха актуализирането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). След шест част дебати председателят на парламента Ива Митева съобщи на живо: „Призоваваме Ви министър Стойчо Кацаров да дойдете в НС, тъй като се разглеждаме актуализацията на бюджета„.

Кацаров се появи след 20 мин в Народното събрание и даде обяснение по спорните 15 млн.лв. в бюджета на НЗОК за лечение на деца в чужбина. „Оттеглих се, за да не преча да се гласува законопроектът за НЗОК, средствата от 15 млн. лв. за лечение на деца в чужбина са трансфер от МЗ. Няма особена драма с бюджета на НЗОК, от гледна точка на здравната система е по-важно гласуването в основния бюджет – за парите за лекарства, вкл. Ремдесивир, това, което се приема днес като актуализация, е допълнение към разходите на НЗОК, те са разчетени, така че да стигнат„, поясни той.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

НС отлага гласуването на бюджета на НЗОК

Депутатите отложиха гласуването на бюджета на НЗОК. Припомняме, че това се случва след 12-часово заседание, което бе удължено извънредно след 20 часа тази вечер и разгорещени дебати. От залата са излезли депутатите от ИТН, ИБГНИ и ДБ. Според Мая Манолова, обсъжда се бюджет без числа, а ГЕРБ, ДПС и БСП […]