Реклама

spot_img

Радев назначава министри, Борисов сменя „върха“ на ГЕРБ

Няколко дни преди да започне „обратното броене“ до новите парламентарни избори на 11 юли отговори чакат два основни въпроса – кои ще са министрите в служебния кабинет на Румен Радев и какви ще са рокадите в ръководството на партията на Бойко Борисов. Във вторник (11 май) президентът трябва да назначи правителство, а лидерът на ГЕРБ – да обяви промени в Изпълнителната комисия на партията.

Очаква се и назначаването на новия състав на Централната избирателна комисия, начело на която ще бъде юристът Камелия Нейкова по предложение на „Има такъв народ“. Сред най-големите предизвикателства се определя организирането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели в страната и осигуряването на около 500 машини за гласуване за чужбина.

Кой ще е в правителството?

Засега е известно, че служебният премиер ще бъде мъж (уточнението беше направено от президента), като най-често се споменава името на секретаря на президента Румен Радев по сигурност и отбрана ген. Стефан Янев. Според Румен Радев очакванията към служебното правителство и неговите отговорности са огромни и е „въпрос на баланс да се намери най-добрият екип, който да се съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тази трудна задача„. Очаква се назначеното от държавния глава правителство да започне работа на 12 май.

Неофициално се коментира, че за вицепремиер е канена бившият зам.-председател на БСП Деница Златева, която бе на същата позиция в първия служебен кабинет на Радев, но партийният лидер Корнелия Нинова преди дни обяви, че ръководството не е давало съгласие в служебното правителство да участват Деница Златева, Весела Лечева и Жельо Бойчев. По непотвърдена информация в назначеното правителство може да участват и двама възпитаници на „Харвард“ – бившият икономически министър в служебния кабинет на Марин Райков – Асен Василев, и икономистът Кирил Петков.

Кой ще е в ръководството на ГЕРБ?

За форума на ГЕРБ засега се знае, че ще бъде онлайн, че ще се обсъждат промени в устава и че оставката на лидера Бойко Борисов няма да е в дневния ред.

След изборите имаше неофициална информация, че зам.-председателските места в партията ще загубят Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, но после от коментар на Борисов се разбра, че Фандъкова вероятно няма да е кандидат за кмет на София и последваха коментари, че тя ще запази поста си в ГЕРБ. В ръководството на ГЕРБ са още Менда Стоянова и Красимир Вълчев, които не бяха кандидати за депутати на изборите на 4 април, и сега очакванията са да се разделят и с позициите си в партията. Не е известно дали местата си в Изпълнителната комисия ще запазят Живко Тодоров, Пламен Нунев, Даниела Дариткова, Тодор Тодоров и Цвета Караянчева. Според Томислав Дончев в ГЕРБ предстоят големи кадрови промени.

Вероятно Борисов ще изнесе реч пред партийния актив, като има очаквания да обяви курс на втвърдяване. Интересно е какви цели на предизборната кампания ще обяви и дали ще коментира твърденията на бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред парламентарната комисия по ревизията, по които прокуратурата обяви в неделя, че е започнала работа.

Междувременно от 13 часа в понеделник (10 май) се очаква последното заседание на комисията, на което трябва да бъде изслушана министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова за дейността на „Автомагистрали“и на „Български ВиК холдинг“ и за санирането.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Изгоря къща в Смолян, няма жертви и ранени

Пожар изпепели в понеделник къща в ромската махала на...

Пловдивският митрополит Николай се оттегля от избора за патриарх

Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че...

15 миньори са затрупани в рудник в руската Амурска област

15 миньори са затрупани в мина в руската Амурска...

За Русия безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна идея сега

Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие...

Зеленски благодари на ЕС за допълнителните 5 млрд. евро за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски в понеделник благодари на ръководството...

ЕС договори санкциите за израелски заселници на Западния бряг

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) в...

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха преговори, отново без изявления

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха минути преди 20...

България и ЕС осъждат руските избори в украински територии

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Парламентът в Хърватия се разпусна, страната се готви за нови избори

Датата за парламентарният вот все още не е определена

Спокойно протекоха балотажите за кмет в страната

Избирателна активност за избор на кмет на кметство в...

Спартак вече е на паркета в “Арена Бургас”

Също като своите съперници от Балкан, състезателите на Спартак...

Служител на Boeing е открит мъртъв в САЩ (ОБНОВЕНА)

Бивш служител на Boeing, известен с това, че е...

Арестуваха жена, изляла зелена боя в избирателна урна в Русия

Руските държавни следователи в Москва образуваха наказателно дело срещу...

Аржентинският сенат отхвърли реформите на Милей

Сенатът на Аржентина в четвъртък отхвърли непопулярните икономически реформи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img