Радев настоя и пред строителите парите за пътища да са на светло и по закон

Прочитания 9189
0 0
Снимка/източник: БГНЕС

Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят решения. Това е заявил Румен Радев на среща с представители на пътно-строителните фирми, която се проведе днес по обяд. От президентството съобщават за изводите, които държавният глава прави, и че на срещата е присъствал и финансовият министър Асен Василев. Именно той настоя с актуализацията на бюджета Народното събрание да даде санкция на пътните фирми да бъде платено, като се преформатират допълнителните възлагания в анекси и се признаят разходите им и положения труд.

Необходимо изсветляване на целия процес по провеждане на обществени поръчки, сключване на договори и разплащане на задълженията към фирмите в пътния бранш.

Президентът подчертава, че практиката на предишното управление с постановления на Министерски съвет системно да се заобикаля Законът за държавния бюджет трябва да бъде прекратена. Процедурите за възлагане на обществени поръчки трябва да бъдат „чисти“, да има лоялна конкуренция, а договорите да се сключват на реалната им стойност.

Държавният глава призова и за преустановяване на практиката – стойността на сключен договор след вече проведена обществена поръчка да се надвишава в пъти с включването на нови и нови дейности.

Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят устойчиви решения за разрешаване на проблемите„, заяви още Румен Радев.

Президентът открои и необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, така че да бъдат ясни средствата, които ще бъдат отделяни за пътно-строителна дейност през годината, както и за поддържането и почистването на пътищата.

Представителите на ръководството на Браншова камара „Пътища“ са обяснили за напрежението в сектора и са подчертали, че въпреки водения диалог възлагането на дейности в момента на практика е спряло. Също така от строителите са подчертали, че ако скоро не се намери решение, зимното почистване на републиканската пътна мрежа, е поставено под въпрос, а с него стоят и всички съпътстващи проблеми за безопасността на придвижването на хора и товари.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

НСИ и ГДБОП: Теч на данни от Преброяване 2021 няма и не може да има

Преброителите в националното преброяване 2021 ще извършват предварителни обиколки по адреси, за да уговорят удобно за посещение време, в което да попълнят анкетния лист или да вземат кода от електронната бланка, в случай, че сте се преброили онлайн. Това каза директорът на Националният статистически институт Сергей Цветарски, който бе изслушан […]