Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев: Локдаунът зависи от нас, болниците светят в червено

Надписът в много болници е „няма свободни легла“ и трябва да се справим заедно институциите и като общество, за да няма локдаун. Това коментира държавният глава Румен Радев, след като посети Центъра за Спешна медицинска помощ в столицата заедно със зам.-здравния министър Тома Томов и директора на Спешна помощ Георги Гелев.

Току-що видях колцентърът и на огромно табло, и на компютрите са показани всички налични места в болниците – там, където пише интензивно, свети в червено и вече в много от болниците надписът е „няма свободни легла“. Проблемът не е в координацията, а в изчерпването на леглата там и това е сериозна червена лампа за всички„, заяви пред медиите Радев.

Той поясни, че според зам.-здравния министър делта вариантът се разпространява много бързо и има рязко нарастване на случаите.

Призовавам всички да сме отговорни и съзнателни като общество, само със спазване на мерките може да се преодолее това препятствие„, каза Румен Радев. Той даде пример с Латвия, където работили само аптеки и хранителни магазини и имало дори вечерен час. „Това ли искаме?“, запита президентът. Радев заяви, че МЗ и държавните институции се опитват да избегнат огромни щети за социалния, икономическия и културния живот.

Изходът от ситуацията да се движим от локдаун на локдаун, е ваксинацията, каза още той. Не се е изчакало досега, отговори Радев на упреците, че служебното правителство не се справя. Правителството има ясен план и върви по него. Този план септември се актуализира, с ясни параметри е, включително и относно стъпките за зеления сертификат. Той уточни, че е имал среща с отговорните министри за въвеждане на зелен сертификат и увери, че се търси решение на въпроса.

Усилията на институциите са никой да не се затваря, това е смисълът на сертификата – да даде свобода, икономическа, социална, за това се борим, но това зависи от избора на всеки един, всеки да решава да се ваксинира, тества или да има сертификат„, поясни Румен Радев.

Локдаунът зависи от всички нас. Ако се стигне до изчерпване на реанимационните легла, какво да правим, да оставим хората да умират ли?„, попита той.

По думите му „отговорността за високата смъртност е комплексна – и на институциите, и на гражданите.Други държави го направиха, Португалия е южна страна, животът там тече нормално, хората са забравили, ние тепърва мислим дали да се затваряме, нужна е съзнателност, отговорност към здравето на всички.

Румен Радев бе помолен да коментира изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че пуска Бойко Рашков по време на избори.

Време е да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи, манипулативни изказвания, каза президентът. На въпрос кога и как – държавният глава каза: „Със своите изказвания… Не ми е до Борисов изобщо…

Относно отказаната покана от ЦИК, Радев отговори: Президентската институция се е отнасяла сериозно към изборния процес, среща е имало с ЦИК и други институции, от които зависи организацията и мобилизацията на целия процес. Има записано в Конституцията, ясно решение на КС, което е окончателно, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатстване за втори мандат не се прекратяват.

Радев добави, че пред тези избори има много предизвикателства – запазване здравето и живота на хората заради усложнената обстановка, хакерски атаки, регистрация на българите в чужбина, работа с РИК, СИК, ЦИК, за да е всеки глас защитен. По темата с ЦИК президентът уточни, че е отворен като институция за среща с ЦИК.

В заключение Радев коментира: Отнеха ни шоуто днес.

Стана ясно, че държавният глава има предвид решението на кризата с кораба край Камен бряг – Vera su.

Радев поздрави всички, които са работили денонощно при тежко наследство и крайно неблагоприятни метеорологични условия, за да спасят Черно море от екокатастрофа.

Когато започна кризата, казах, че корабът е картина на порочния управленски модел, при който България заседна в корупция и застой. Това, което направиха тези хора от една разкапана система, нормативна база, законови основания, процедури за действие, напълно разкапана техника, да създадат организация, да стегнат техниката, да се локализират и да се освободят от вредния товар. Те успяха, уверен съм, че по същия начин като общество трябва да се освободим от вредния товар и този порочен управленски модел и да вървим към свободна България. Ако сме непоколебими и единни, ще успеем да го направим, обясни президентът.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Русия остава най-голямата заплаха за финландската национална сигурност, според Финландската...

137 достигна броят на жертвите на терора в Подмосковието

137 станаха загиналите в терора в "Крокус сити хол"....

Доц. Искрен Иванов: Путин не блъфира за употребата на ядрено оръжие

Доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление...

Израел е близо до сделка с Хамас

Предстои размяна на затворници срещу заложници

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img