Радев: Когато на авиацията се гледа политически, винаги ни излиза скъпо

Прочитания 8467
0 0
Снимка: БГНЕС

Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза – винаги ни излиза скъпо и води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности и загуба на човешки животи. За това предупреди президентът Румен Радев, след като прие почетния караул и поднесе венци цветя по случай Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили.

Радев обясни, че авиацията е една много сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и отстояване се простира извън представите на този, който взима решенията. Затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза, призова държавният глава.

По думите му България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

Според него българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост, на националните добродетели, на патриотизма, на народолюбието, на новаторството и на прогреса. Румен Радев пожела на всички служители на ВВС много здраве и успехи.

Той изрази надежда, че Конституционният съд да защити Конституцията от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите.

По отношение на първото заседание от 10 месеца на българо-македонската комисия Радев отбеляза, че хората в комисията са професионалисти и хора, отдадени на България, които ще защитят интересите на страната ни. Неговото послание е повече за политиците, които взимат решенията – те не могат да абдикират от този важен за България, за Северна Македония и за Европейския съюз процес. Крайно време е да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство, на добри взаимни отношения и на уважение на историята, настоя Румен Радев.

Според него за компромиси винаги има място, но компромиси не могат да бъдат извършвани с история, идентичност, език и с искания за национални малцинства, защото има дългосрочни последствия за отношенията вътре в единния Европейски съюз.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Денис Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

За срокове не мога да се ангажирам да кажа, нека да видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, можем да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, ще водим разговори. Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отговори на въпрос за това

Read More »