Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев иска експедитивно и гъвкаво да действат службите при застъпването на кризи

Снимка: bTV новините

В момента в страната се застъпват много кризи – има криза с пожарите, има политическа криза, има здравна криза, чука мигрантска криза… Това заяви президентът Румен Радев, който провежда среща със служебния кабинет относно кризата с коронавируса, но на срещата се обсъждат и други актуални въпроси преди предаване на властта.

Радев каза, че е разговарял с експерти и в момента са овладени всички пожари на територията на страната, но най-голямата опасност идва откъм Северна Македония и фронтът на пожара е на 4 км от нашата граница. Президентът благодари на хората в борбата с огъня – „те заслужават признание, не упреци към тези, които са ги изпратили, дълг е да помагаме на нашите братя„.

Радев съобщи, че се изграждат противопожарни места около границата и огнеборците се борят със стихията да не дойде у нас.

Респект и благодарност към работата на тези хора„, каза президентът.

Той обаче акцентира върху помощта за загиналите горски служители – 540 лв. „Не мога да си представя, че тази компенсация се измерва с 540 лв. имате ли нормативна база и как държавата да отговори в този случай за помощ към тези хора„, попита той.

Служебният премиер Стефан Янев потвърди, че се управляват няколко кризи в страната. И той се спря на пожарите.

Янев обясни, че е имало съвещание за подобряване на координацията, на място се е запознал с картината в Старосел, тя не е радостна, трябва да сме благодарни на хората от противопожарната служба.

Пожарите са овладени, но трябва да сме бдителни, защото опасността е налице, взехме решение и изпратихме екипи в Северна Македония, анализът сочеше, че пожарът можеше да тръгне към нашата граница, обясни той и поиска да се питат съседните села какъв дим са усещали. В момента се правят заграждения на границата, за да не се пренася огънят, посочи Янев.

В МС сме единодушни, че трябва да се действа бързо и адекватно, тъй като на някои хора животът им е изгорял. Разговарях с финансовия министър Асен Василев, могат да се търсят резерви и ще се намерят, за да се подпомогнат жителите на пострадалите села и пострадала инфраструктура, обясни той.

В тази връзка Янев използва и благодари на медиите, на общинските власти. Поиска да се задействат комисиите за оценка на щетите, колкото по-бързо, толкова по-бързо ще реагираме и ще ги подпомогнем в тяхната дейност. Надява се на решение в тази посока в близките дни. Социалният министър Гълъб Донев добави, че са нанесени щети на имуществото на граждани, общинска и държавна инфраструктура и обекти, включително и такива с културно-историческа стойност, премиерът каза, че имаме готовност след като свършат работа, да се заделят средства от МС.

На въпроса 540 лв. достатъчно ли е да компенсира семействата на загиналите – Донев смята, че не е достатъчно, тъй като не може да компенсира двамата загинали горски служители, които биха допринесли с труда, доходите си и своите близки и роднини, но тя е съгласно кодекса за социално осигуряване, има и други помощи – наследствени за деца, съпруга. Тази помощ обаче е еднократна и се предоставя на всички наследници и служители, затова МС обсъжда варианта и възможността да се отпусне целева помощ на семействата на загиналите горски служители, за да бъдат подпомогнати, да бъдат компенсирани социално, макар и да не може да се компенсира емоционалната загуба.

В следващата седмица целево ще бъдат подпомогнати семействата на загиналите. По нормативната уредба не се налага – тъй като няма да могат да се обхванат всички случаи, в които се подпомагат семействата на загиналите.

Финансовия министър Асен Василев и социалният министър Гълъб Донев, снимка: БТА / News24sofia.eu
spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени...

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕДИНСТВЕНО В News24sofia.eu! При спецакция в София: Хванаха дилъри и клиенти с дрога в известна столична дискотека (ВИДЕО)

Дилърите били заловени с кокаин, марихуана, екстази и амфетамини. В ареста попаднали и техни клиенти, научи още News24sofia.eu

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Предвид продължаващите бойни действия в Израел Св. Синод реши...

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Eвакуираха най-малко 800 души след множество изригвания на вулкана...

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img