Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев: БНБ е призвана да поддържа финансовата стабилност и да отстоява националния интерес

Българската народна банка е една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, призвана да бъде стожер на финансовата и банковата стабилност и независим орган, който неотклонно да отстоява националния интерес без политически и конюнктурни вмешателства.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност на проф. Николай Неновски като член на Управителния съвет на Българската народна банка.

Шестгодишният мандат на проф. Неновски започва от 13 юни, като той заема мястото на доц. д-р Лена Русенова, чийто шестгодишен мандат изтича днес.

На събитието в сградата на БНБ присъстваха управителят на БНБ Димитър Радев и членовете на Управителния съвет на централната банка.

По време на церемонията президентът Радев подчерта, че и при кризата с Covid-19, предизвикала регионални и глобални трусове, БНБ е извела нужните приоритети и предприела адекватни мерки за справяне с предизвикателствата, свързани с финансите, икономиката, търговията, потреблението и банковата стабилност.за ученика

Държавният глава посочи, че присъединяването на България към еврозоната е сложен процес, изискващ критичен анализ, всеобхватен подход и идентификация едновременно на потенцилните ползи и рискове.

В приветствието си държавният глава Румен Радев изтъкна доказания професионализъм на проф. Неновски, който освен управленски опит има и забележителен преподавателски и академичен опит в престижни международни университети.

Президентът изтъкна, че проф. Неновски влиза в ръководството на банката във важен за страната ни момент, когато сме поели по пътя на Механизма на обменните курсове ERM II. В такъв момент проф. Неновски, съчетал в себе си теоретически познания и практически опит, ще бъде много полезен за повишаване на ефективната работа на институцията, допълни Румен Радев.

Приемаме избора на проф. Неновски като израз на отговорното отношение на президента към БНБ, посочи управителят на БНБ Димитър Радев и изтъкна сериозния професионален и академичен опит на Николай Неновски, както и високата му експертиза в сферата на централното банкерство.

Димитър Радев благодари за работата на доц. д-р Лена Русенова за важния принос за дейността на БНБ, който тя е имала в мандата си през последните шест години.

Надявам се, че ще бъда полезен не само със знания, но и с информация за световните процеси, за да можем да отстояваме успешно българските интереси и да имаме най-оптималната стратегия в ЕС и съответно да се грижим за нашата европерспектива, заяви проф. Николай Неновски, след като положи клетва. Той посочи, че БНБ е институцията, която съхранява стабилността на лева и банковата система.

Николай Неновски е професор по международни финанси и теория на парите, изтъкнат изследовател на паричната политика. От 1996 г. до 2002 г. е бил последователно експерт-изследовател и началник-отдел „Парични и икономически изследвания“ в БНБ, а от 2002 до 2008 г. е бил член на УС на БНБ. През 2014 г. е заемал поста заместник-председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.авторско право

Основните изследователски направления на проф. Неновски са теория на парите и международни финанси, макроикономика, банково дело, икономика на Източна Европа и Русия. От 2012 г. досега е професор в икономическия факултет на Университета „Жул Верн“ във Франция, а от 2019 г. – афилииран професор във Висшето училище по икономика“, Москва. От 2014 г. досега е ръководил Международния център за парични изследвания на УНСС. Бил е лектор в редица висши училища в целия свят.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

Симеон Дянков вижда няколко опции пред ГЕРБ за правителство

Не вярвам, че служебният кабинет ще работи дълго. Това...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img