Радев: България може да е просперираща, ако уважава хората на духа (СНИМКИ)

Views 11345
0 0
Снимка: архив БГНЕС

В навечерието на 24 май държавният глава отличи изтъкнати българи, пионери на духа. Всеки от тях е пример в своето поприще, заяви Румен Радев. Те са част от научната и духовна мощ на България, по думите му.

Днешната церемония е израз на дълбоката признателност на нашето общество за вашия професионализъм и отдаденост на възхода на България, подчерта президентът. По думите му приносът на отличените към науката днес е високо ценен не само у нас, но и в чужбина, от световната научна общност.

Вярвам, че примерът за вашето творческо търсене и устрем продължава да увлича ваши нови последователи и привърженици, каза още президентът Радев. Нека имаме повече събития като днешното, в знак на признателност към нашите учени, пожела си още той. Стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение, признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност, подчерта държавният глава.

Академик Никола Съботинов благодари за уважението и признанието и подчерта колко богата е нашата наука. Тези награди давали вяра на научната общност, че държавата мисли за науката.

Снимка: БГНЕС

За особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката държавният глава отличи с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие акад. Иван Попчев. Акад. Никола Съботинов бе удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите му заслуги в областта на науката.

С орден „Стара планина“ – първа степен държавният глава удостои проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата.

Снимка: БГНЕС

Проф. д-р Петко Салчев бе отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването в България.

За особено значимите й заслуги за развитието на историческата наука проф. Милияна Каймакамова бе удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, а проф. Стоян Караиванов бе отличен с орден „Св св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.

Снимка: БГНЕС

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Кирил Петков: Светите братя са модел за подражание на всички славянски култури

Заветът на светите братя Кирил и Методий е модел за подражание на всички славянски култури и на изток, и на запад. Това заяви в кратко слово премиерът Кирил Петков, който призова да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни азбуката. С нея, те създават устоите на славянската духовна […]