Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Работещи в барове и ресторанти протестираха с музика и танци в центъра на София днес (ОБЗОР)

https://www.youtube.com/watch?v=Swh0QHnHYSE

Протестна дискотека организираха по-рано днес представители на ресторантьорския бизнес, собственици на заведения, на барове, нощни клубове и кафенета, предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов, който следи днес темата с протеста.

Протестът им започна точно в 12 часа пред сградата на правителството в столицата. Те носят плакати с лика на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Акцията е на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и е под мотото “Марш към свободата”.

Както вече News24sofia.eu съобщи, че от бранша настояват заведенията да заработят на 1 февруари, а нощните клубове две седмици след това.

Според представителите на затворените бизнеси, ресторантите не са и няма да са причина за разпространението на коронавируса и не са опасни места.

Сред надписите на плакатите, които хората носят се чете: “Не ни оставяте друг избор, освен гражданско неподчинение”, “1/3 от година в принудителна безработица”.

Хората скандират и питат: “трябва ли да се молим, за да работим”.

Останалите без работа от месеци управители и служители в заведения, ресторанти и работещи в развлекателната индустрия поискаха да им бъде разрешено да работят.

Част от тях поискаха и оставката на здравния министър заради непоследователните му действия и факта, че позволява ресторанти в хотели да работят, а заведенията извън тях не.

Бизнесът беше единодушен и по отношение на това, че не приемат да отворят чак на 1.03.

Искаме равни права, искаме свобода. Искаме просто да работим, нищо повече. Не искаме помощи, не искаме милостиня, искаме просто да ни оставят да работим. Правата ни не са равни с другите колеги от другите обекти, абсолютен двоен стандарт, заяви Ивайло Василев, който държи заведение на „Граф Игнатиев“ и добави, че всички мерки, които се афишират са само за замазване на очите и че до днес не са получили никаква помощ.

Нито една стотинка няма постъпила нито към персонала, нито към обектите, коментира Василев и добави, че мярката 60/40 е недостъпна за тях, защото не отговарят на изискванията и са нов обект.

Въпреки опасността да бъде глобен, той ще отвори на 1 февруари и е готов да си плати глобата, която ще бъде наложена на всички, които отворят тогава.

На протеста е сервитьорката Тюлай Тунаева.

За 3 месеца държавата ми даде 300 лв. Не знам каква помощ ми дадоха, защото ако бяха по 24 лв. на ден щях да получа повече, заяви тя и определи, че това е отбиване на номера.

Младото момиче поиска единствено да бъдат отворени заведенията и каза, че тепърва ще живеем с COVID-19. Тя призова здравния министър Костадин Ангелов да започне да взима категорични решения, без да лъже и да взима адекватни решения, а ако реши нека да подаде оставка.

Тунаева обясни, че работодателят я осигурявана на сумата, която получава.

Осигуряват ме на толкова, колкото взимам, защото работя на процент. Бакшишите са доста повече от заплатата, така че е по-добре да работим, заяви Тунаева и добави, че заплатата й е над 1000 лв.

Ивайло Досев е един от малкото получили помощ от държавата, в размер на 20% от оборота, която в случая е 3240 лв.

По думите му тя е за срок от два месеца, но е твърде недостатъчна.

На протеста съм за равни права, а не дискриминационни. Нека мерките да бъдат равни за всички. За едни животът е майка, за други е мащеха, коментира, който има заведение в Казанлък и поясни, че нито един от служителите му не е кандидатствал за помощта от 24 лв., защото служителите му смятат тази мярка за подигравка. Той поиска оставката на здравния министър, защото всеки ден казва различни неща.

Севдалин Гърбев добави, че помощта от 20% не е достатъчна, за да може едно семейство да посрещне нуждите си. Протестирам, защото имам заведение и вече не си упражнявам правото на труд от 1 година, от които 6 месеца аз съм затворен принудително. В този ред на мисли искам да попитам управляващите, защо взимат заплати? Те не трябва ли да са солидарни с хората навън. Те не трябва да взимат заплати, за да видят какво е усещането да си тук навън, да не може да си храниш семейството, да не може да плащаш на работниците си“, попита и поиска да му отговорят защо заведенията и хотелите на управляващите работят, а другите не?

Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България заяви, че вчера не е постигнато решение с тях и заяви, че дори организацията му не е била поканена на срещата с министър Ангелов.

С нас никой не се е срещал вчера. Никой нищо не е постигал с нас. Най-вероятно повечето колеги ще отворят протестно на 1.02, заяви Коларов.

Той каза, че ще направят обиколка по улиците на града, но все още не са решили какъв ще е маршрутът както и че ще преценят дали да има втори протест.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията коментира, че с оглед на ситуацията в протеста са успели да се включат много колеги.

На 1 февруари сме решили да отваряме протестно заведенията при спазване на всички противоепидемични мерки – 50% капацитет, вечерен час 22:30. По принцип идеята е да работим непрекъснато от 1.02, но дотогава има още време и може да излезе нова заповед, или да постигнем споразумение, заяви той.

Алибегов коментира, че не се притеснява толкова от глобите, колкото от това какво ще се случи, ако не отворят.

Според него 30% от колегите му повече никога няма да отворят.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов предложи два варианта на здравния министър за отварянето на заведенията. 

След проведена среща с БХРА беше взето решение, а след това издадена и заповед, че заведенията отварят на 1 март. 

Ресторантьорите обаче изразиха несъгласие и обвиниха хотелиерите в подмолност заради проведената среща с Костадин Ангелов. 

Миналата седмица Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че готвят протест на 27 януари пред Министерски съвет.

Това стана след като по-рано на брифинг на НОЩ премиерът Бойко Борисов заяви, че компромис по отношение на разхлабването на мерките, може да се направи само с образованието.

Преди това здравният министър подчерта, че отварянето на заведенията може да стане най-рано на 18 февруари.

На последната им среща в Министерски съвет ресторантьорите и управляващите не постигнаха съгласие за отварянето на заведенията, като от бранша дадоха срок до края на миналата седмица за решение в тяхна полза. Конректно решение обаче не беше взето.

След това Борисов съобщи, че молове, фитнеси и зали спорт отварят в началото на февруари. Той заръча на здравният министър да проведе още една среща с ресторантьорите, за да се изясни при какви условия и кога те могат отново да започнат работа.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/
May be an image of 1 човек, standing, паметник и тълпа
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Тодор Стефанов/
May be an image of 1 човек и standing
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Светломир Стоянов/
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нигерийската армия спаси отвлечените ученици от щата Кадуна

Нигерийската армия спаси ученици и служители, които бяха отвлечени...

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е...

Украйна отрича да е замесена в атаката в Москва

Украйна не е замесена в стрелбата в Москва и...

Баба даде 10 хил. лева на ало-измамници в Стара Загора

Възрастна жена стана жертва на телефонна измама. За това съобщават...

Северна Корея няма интерес към среща на върха с Япония

Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща...

Страните от ЕС разделени за зелената програма на блока

Унгария блокира важен екологичен законопроект

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img