Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Путин знае как да навреди на Байдън

Владимир Путин, снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин има начин да навреди на Джо Байдън и да го накара да изглежда слаб – и руският президент вероятно ще върти ножа толкова дълго, колкото му е изгодно.

Това коментира Си Ен Ен.

Присъдата от девет години затвор, произнесена в четвъртък на американската баскетболна звезда Бритни Грийнър за внасяне на по-малко от грам масло от канабис в Русия, е част от по-голяма игра. Играчът на „Финикс Меркюри“ се превърна в пешка, тъй като войната на Русия в Украйна доведе отношенията между САЩ и Русия до нивото на Студената война.

Вашингтон вече предложи размяна на затворници. За Грийнър и другия лишен от свобода американец Пол Уилън той е готов да предаде осъдения за трафик на оръжие Виктор Бут, известен още като „Търговеца на смъртта“, в рамките на това, което изглежда като едностранна размяна. Русия обаче води трудна сделка и иска връщането на полковник от вътрешната си шпионска служба, който миналата година беше осъден за убийство в Германия.

Путин има две неща, които Байдън няма: време и изолация от политически натиск. Русия знае, че президентът на САЩ е изправен пред все повече призиви да върне Гринър у дома. Неуспехът му да го направи го кара да изглежда безсилен. И тъй като Русия се бори под ударите на американските санкции, които до голяма степен са я откъснали от световната икономика, Путин няма никакъв стимул да улеснява живота на Байдън.

„Те знаят колко много го искаме. Те виждат колко силно президентът е подложен на натиск да постигне сделка“, казва Бет Санър, бивш заместник-директор на Националното разузнаване.

Наблюдателите на Русия казват, че съдебният процес в Москва, включително признаването на вината на Гринър, извинението и присъдата, са част от хореографията, която в крайна сметка може да подготви почвата за размяна на затворници. Руските адвокати на Грийнър разкритикуваха присъдата, като заявиха, че тя не отчита доказателствата, и обещаха да обжалват.

Байдън реагира гневно на присъдата на Грийнър, като призова тя да бъде незабавно освободена и заяви, че присъдата е „неприемлива“. Но забележките му сякаш бяха предназначени по-скоро за успокоение на семейството на Гринър и на участниците в кампанията за нейното освобождаване, отколкото на Путин. По стечение на обстоятелствата руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен бяха на срещата на външните министри от Югоизточна Азия в Камбоджа, когато бе произнесена присъдата. Ако трябва да се преговаря, те теоретично биха могли да се срещнат, въпреки че отношенията между САЩ и Русия са толкова хладни, че това изглежда малко вероятно.

За нещастие на Грийнър и Уилън те са чипове в една жестока геополитическа интрига. Така че може да мине известно време, преди да се стигне до размяна на затворници.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Засилват външните граници със служители на Фронтекс

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

„Възраждане“ искат доклада за Боташ в зала до 25 април (ВИДЕО)

"Възраждане" внася сигнал в прокуратурата, ДАНС, КЕВР, МЕ, МВР...

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img