Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Путин се ядосал на Плевнелиев, който искал да си говорят на немски

Снимка: архив БГНЕС

Неформална и непланирана среща провели Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., и руският държавен глава Владимир Путин при закриването на зимната олимпиада в Сочи през 2014 година, завършила обаче неособено приятелски. Това сподели в ефира на бТВ Плевнелиев.

За разлика от някои политически лидери, които се снимат по коридорите със световни лидери и казват – „имах среща“, да, здрависах се с него. Това не беше среща, не бе планирана, но се състоя на закриването на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година. Та се срещнах, в кавички, с Путин, беше много интересно„, разказа той.

По думите на Плевнелиев Путин „много добре“ е знаел кой е той преди да проведат интересния си диалог.

Знаеше, че съм от големите негови критици. От друга гледна точка обаче Путин ми подаде ръка и ми каза – „Благодаря Ви, че уважихте церемонията по закриването на Олимпийските игри, уважаеми г-н президент.“ Каза ми го на руски, имаше преводач. Аз му казах на български език – „Уважаеми г-н президент, поздравявам Ви с успешната реализация на тази олимпиада и чудесното представяне на руския олимпийски отбор. И той ме погледна в очите и каза – „Вие сте първият български президент, който (не) ми говори на руски. Моля Ви се г-н президент, всички българи говорят руски„, били първите реплики между двамата държавни глави.

Последвал обаче отговор от страна на българския президент, довел до гняв от страна на Владимир Владимирович.

Тогава аз му казах – г-н президент, аз Ви говоря на официалния език по протокол, както Вие ми говорите на руски, така аз Ви говоря на български. Но ако искате, можем да минем на немски език, какъвто и двамата с вас владеем много добре“. Той много се ядоса на това мое изказване и продължи нататък по веригата. Така че това беше моята среща, която продължи по-малко от минута.“

А що се касае до енергийната криза, експрезидентът изрази и учудване от действията на служебния кабинет, назначен от наследика му Румен Радев, за подновяване на взаимоотношенията с „Газпром“.

Учудвам се на тези действия. Също така наблюдавам как министърът на енергетиката (Росен Христов), за мен неизвестен, не съм го виждал досега, се движи по опорните точки на „Газпром“. Това не е добре. Така, както през 2014 година се опитаха да направят с Южен поток и тогава моето служебно правителство в първите си дни спря Южен поток„, изрази мнението си бившият силен човек на „Дондуков“ 2.

И очерта главният приоритет, който трябва да гони настоящето и следващото правителство – „диверсификация, но без „Газпром“.

Дори и при вариант, че Руската федерация спре газа за Европа или пък Европа спре да получава руски газ, България е поставена в изгодно положение поради развитата си газопреносна структура, изтъкна Плевнелиев.

Това беше и тезата на Майк Помпео (бивш държавен секретар на САЩ), който онзи ден беше в България. Той каза – „Вие сте газов хъб, стройте още инфраструктура, ще спасите и останалите„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски...

Над 200 земетресения разлюляха Тайван през нощта

Източният окръг Хуалиен в Тайван беше разтърсен от повече...

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

Ваня Григорова слага край на мандата на псевдоелита, а старите лица да отсъпят

Общинският съветник Ваня Григорова регистрира участието си за НС...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

Мартин Димитров иска договорът да се предоговори

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img