Путин се подписа под закон, позволяващ да управлява до 2036 г.

Екип News24sofia.eu
Прочитания 3335
0 0

Президентът на Русия Владимир Путин се подписа под закон, който му позволява да се кандидатира за държавен глава още два мандата след изтичането на настоящия през 2024 г. Информацията съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на документ, публикуван на правителствения сайт за правна информация.

Законодателството, което може да открие пътя пред Путин да управлява до 2036 г., ако реши да го направи и бъде преизбран, отразява промените в конституцията, подложени на гласуване миналата година.

Путин, който е на власт от над 20 г., предложи промяната като част от конституционни реформи, одобрени от руснаците на референдум миналата година.

Промените включват популистки икономически мерки и утвърждаване на консервативни ценности, включително забраняват се еднополовите бракове и фразата „вяра в Бога“ се включва в основния закон като една от традиционните ценности на Русия.

Опонентите на Кремъл критикуват инициативата и предупреждават, че е претекст, който позволява на Путин да остане „президент до края на живота си„.

Той пое властта като президент през 2000 г. и служи два последователни 4-годишни мандата, след това предаде щафетата на Дмитрий Медведев за един мандат преди отново да се върне в Кремъл през 2012 г.

Близо 78% от руснаците одобриха конституционните промени на референдума през 2020 г.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ясни са новите дати за ученическите олимпиади и състезания

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев утвърди нови дати за провеждане на ученическите олимпиади и състезания, съобщават от МОН. През март и април те бяха отложени заради противоепидемичните мерки у нас. Националният кръг на олимпиадата „Знам и мога“ ще се проведе на 15 май. По български език и литература ще бъде на […]