Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожска области (СНИМКИ)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Запорожка и Херсонска област в Украйна, съобщиха руските информационни агенции.

Това е прелюдия към „присъединяването“ към Русия на тези територии, както и на Донецка и Луганска област, където през 2014 г. бяха провъзгласени „народни републики“, а три дни преди да нахлуе в Украйна този февруари месец, и официално бяха признати с подписа на Владимир Путин.

Текстовете на документите са публикувани на официалния портал за правна информация, което означава и че се считат за влезли в сила.

В текстовете на документите се казва, че решението е взето „в съответствие с общопризнатите принципи и норми на международното право, като се признава и потвърждава принципът на равни права и самоопределение на народите, залегнал в Устава на ООН“ и „като се взема предвид волята на народа на референдума, проведен на 27 септември„.

Понастоящем руските войски контролират почти цялата Херсонска област, както и части от Запорожска област (но не и областния център), Донецка и Луганска област. Те не са окупирали изцяло нито един от тези украински региони.

На 27 септември в четирите частично окупирани региона на Украйна приключи петдневен „референдум“ за присъединяване към Русия. Резултатите от тях не са признати от нито една държава в света, а представители на международни организации заявяват, че процедурата е организирана в условията на военна окупация и не може да има никакви правни последици. Украинският президент Володимир Зеленски ги нарече фарс с предварително известни резултати.

Какво да очакваме по-нататък?

Вчера вечерта стана ясно, че назначените от Русия ръководители на окупираните региони са отлетели за Москва. Преди това всеки от тях публикува обръщение към Владимир Путин, в което официално иска присъединяване на неговия регион към Русия.

В петък, 30 септември, се очаква Путин да подпише „договори“ за реинкорпорация на завзетите украински територии към Русия. Церемонията е насрочена за 15:00 ч. московско време в залата „Свети Георги“ в Кремъл. Говорителят на Путин Дмитрий Песков обеща, че президентът ще произнесе „обширна реч“.

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Властите са насрочили за петък митинг-концерт на Червения площад „в подкрепа на резултатите от референдумите за присъединяване на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област към Русия„. Очаква се и Путин да присъства на събитието, а изграждането на сцената започна още вчера в сутрешните часове.

С четирите региона трябва да бъдат сключени и международни договори, които руският президент ще внесе за ратификация във Федералното събрание заедно със законопроекти за приемането на новите субекти. Гласуването на анексирането на украинските територии в двете камари на руския парламент се очаква през следващата седмица. Едва след това анексията ще може да бъде включена в руската конституция.

Досега нито една държава в света не е заявила намерението си да признае анексирането им.

Всяко решение да се продължи с анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна няма да има правна стойност и заслужава да бъде осъдено„, заяви вчера генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Задържаха 1,4 тона кокаин на пристанище край Стокхолм

Шведската митническа служба хвана 1,4 тона кокаин, едно от...

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img