Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ПЪРВО В NEWS24sofia.eu! Гешев се яви в НС и се закани да даде член от правилника му на КС (СНИМКИ)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров

Главният прокурор Иван Гешев дойде в Народното събрание, за да участва в Комисията по правни въпроси, видя първо репортер на Информационна агенция News24sofia.eu. В кулоарите на парламента пред журналисти Гешев изрази радостта си, че е поканен в Народното събрание, въпреки, че уважението между институциите означава, че трябва да бъде даден разумен срок да се случи това.

Първоначално Иван Гешев бил доста далеч от София и имало възможност да не стигне. Направих всичко възможно да дойда, явих се от уважение към Народното събрание. Очаквам, че това уважение, което изпивам, е взаимно от изпълнителната към съдебната власт, надява се Гешев.

Въпреки че не бил идвал отдавна в законодателния орган, Гешев заяви, че член 24 от правилника на НС* противоречи на Конституцията и още другата седмица – в понеделник, ще внесе искане в Конституционния съд за противоконституционност на този текст.

Според него важните неща, които трябва да бъдат поставени на вниманието на депутатите, е, че още през месец май прокуратурата е внесла доклада за работата на разследващите органи и прокурорите през 2020 г. Гешев обаче не вижда интерес по тази тема – как работи прокуратурата изобщо в борбата с престъпността. Гешев би се явил отново пред НС, за да обясни работата на прокурорите, които се справяли много добре. Той се гордее, че в условията на пандемия, очерняне, клевети постигнали добри резултати над 97-98% ръст на осъдителните присъди. Имаме недостатъци, още много неща трябва да се направят, но аз се гордея, че съм главен прокурор и административен ръководител, категоричен бе Гешев.

Миналата година прокуратурата, въпреки че няма законодателна инициатива, внесла експертни предложение за НПК. Аргументите за това са, че според европейските ни партньори нашият НПК е формалистичен и следва да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство, посочи обвинител номер едно.

С едни морално остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността. Българската прокуратура изпълнява законите, а не ги създава. Българските закони и Конституция са задължителни за всички, включително за депутатите, прокурорите, съдиите, подчерта Гешев.

Припомняме, че вчера от прокуратурата разпространиха позиция, че викането за изслушване на главния прокурор Иван Гешев във Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР противоречи на закона, правомощията, а и на Конституцията на Република България.

Преди няколко дни самият Гешев заяви, че тези „покани“ представляват пряка намеса в независимостта на съдебната власт.

Преди дни обаче Народното събрание гласува единодушно, че в срок до 20 август очаква доклад от главния прокурор за разследването на полицейското насилие.

Докладът трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли – 30 септември 2020 г. В доклада трябва да фигурира и какви действия са предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

* Чл. 24 от правилника на НС. Най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи. Обсъждане във връзка с прилагането на закона и дейността на поверените им институции се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Израелските сили обсадиха още две болници в Газа, поставяйки...

Земетресение от 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова Гвинея

Трима души загинаха, разрушени са стотици домове

Франция арестува 190 души за наркотрафик

Френската полиция арестува в понеделник повече от 190 души...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img