Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проверяват за жалби за домашно насилие от Алена Щерк до полицията

Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова

Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова съобщи пред Нова телевизия, че в прокуратурата не са постъпвали сигнали за домашно насилие от името на убитата Алена Щерк. Все още обаче се проверява дали не са подавани жалби до полицията.

Петрова изложи хронологията на събитията в деня на убийството. Включила се е алармена система в дома на Щерн, но не е бил задействан паник бутон. На място е пристигнал екип на охранителната фирма, който установил, че входната врата на апартамента е заключена и няма следи от взлом. Потърсили Алена Щерк, но тя не отговорила.

На този етап обективните находки сочат най-вероятна възможност убийството да е извършено или в автомобила на жертвата, или в гаража“, каза говорителят на СГП. Десислава Петрова подчерта, че това обаче подлежи на експертизи. Тя потвърди, че са открити следи от белина във въпросния гараж, което предполага опит за заличаване на следи.

Заместник градския прокурор Иво Илиев пък каза пред bTV, че основен заподозрян за убийството е Виктор Спига. „Няма никакви улики и доказателства, които да водят до извод, че друго лице е участвало в извършването на това тежко престъпление„, каза той.

Определено може да кажем, че причината за смъртта (на Алена Щерк) с оглед събраните до момента доказателства и последните експертизи е тежка черепно мозъчна травма, която е довела до летален изход„, заяви прокурорът. Все още обаче оръжието на престъплението не е открито, посочи той.

Тепърва ще се правят всички експертизи. Към този момент смятаме, че има достатъчно доказателства за неговата виновност. Това е причината всъщност той да бъде привлечен като обвиняем за извършеното престъпление. Има ДНК в колата на лице от мъжки пол, което съвпада с ДНК-то, взето от негови лични вещи и принадлежности. Това ни кара да смятаме, че именно той е управлявал колата за последно, а както разбрахте, тялото е отнесено от дома ѝ до местността, където е намерено именно с този автомобил„, заяви Илиев.

Мотивите за извършеното престъпление – дали е ревност или неуредени финансови отношения, ще бъдат изяснявани впоследствие. На този етап беше важно всъщност да разкрием извършителя на престъплението„, отбеляза той.

Във връзка с екстрадирането на Спига, който в момента е в арест в италианския град Асколи, прокурорът обясни: „Зависи изцяло от италианските правораздавателни органи. Италианското законодателство, ако допуснем, че то е синхронизирано с европейското и е сходно с нашето, има два варианта – ако лицето даде съгласие да бъде екстрадирано, може буквално това да стане в рамките на десетина дни, ако не даде съгласие, ще се мине по другата процедура, която е по дълга пред съд и може да отнеме до два месеца.“

Той също посочи, че държавното обвинение не е получавало сигнали от Алена Щерк срещу Спига за насилие, като уточни: „Това не е изяснено категорично, но доколкото направихме бърза проверка в прокуратурата, такива сигнали няма. Разбира се, ние ще направим още по обстойна проверка и ще установим дали в полицията няма подавани такива сигнали, но до момента аз лично нямам информация„.

Припомняме, че 47- годишната Алена Щерк беше открита мъртва, след като бе обявена за издирване от столичната полиция, а за убийството бе задържан в Италия бившия й приятел Виктор Спига.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img