Проверяват обществени поръчки на БДЖ за над 50 млн. лв.

Прочитания 4433
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Да се проверят две обществени поръчки на БДЖ и на сключени след процедурата договори за над 50 млн. лв. Това е разпоредил служебният министър на транспорта Георги Тодоров, съобщават от „24 часа“.

Срокът за това е 15 дни.

Едната заповед е за проверка на поръчката за ремонт на 15 вагона за 27 млн. лв. във Вагоноремонтния завод в Дряново.

По информация на БДЖ вагоните са от 80-те години, ремонтът е възложен след обществена поръчка, а договорът е сключен на 24 април. След основното им обновяване те трябва да могат да развиват до 160 км /ч.

От компанията заявиха, че никой не е обжалвал на никакъв етап поръчката. Те поясниха, че правата за вагоните, които са българска разработка, са на завода в Дряново.

Относно цената от БДЖ отбелязаха, че тя излиза 1,779 млн. лв. на вагон, при средна цена от 2 млн. евро за покупка на чисто нов, със сертификати за съвместимост, които му позволяват да се движи в Европа.

Втората заповед е за проверка на обществена поръчка и на два договора с фирма за охрана. Те са за общо 26 млн. лв. От синдикатите в БДЖ се притесняват, че ще бъдат съкратени хора, тъй като досега охраната е била от служители на превозвача.

От дружеството обясниха, че повечето от охранителите са пенсионери и няма да се изпратят хора към пазара на труда. Поръчката е за охрана за двете дружества – „БДЖ Пътнически преводи“ и „БДЖ Товарни превози“. Те посочиха, че е имало трима участници и отново никой не е обжалвал.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Миню Стайков иска да става депутат

Бизнесменът Миню Стайков, обвинен в данъчни измами, пране на пари и злоупотреба с еврофондове, се е кандидатирал за депутат, съобщават от „24 часа“. Карнобатският предприемач е вписан в листата на партия „Бригада“, за която са подадени документите в РИК днес. Той ще се включи в надпреварата за Втори бургаски многомандатен район. За кандидатурата […]