Проверяват и Пирогов за фалшиви хоспитализации

Прочитания 4306
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Има данни за нарушения и фалшиви хоспитализации и в „Пирогов“. Касата извършва проверка там, както и в други болници в страната. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници, заяви в студиото на „Нова телевизия“ зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Като пример за тежко състояние той посочи хематологията – Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

По думите на Петров не подлежи на съмнение, че здравният министър (бившият, Костадин Ангелов, бел.ред.) е бил наясно със случаите на трансплантации в болница „Лозенец“, за които има сериозни подозрения, че са извършвани криминално. „Агенция „Медицински надзор“ е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията до ГДБОП.

Процесът около тези незаконни трансплантации е продължил около година и половина. За предишния период – когато болницата е била правителствена – няма данни, тъй като тогава здравното заведение е било „като черна дупка“, в която нито МЗ, нито Медицински надзор са имали достъп и контрол. Болницата е имала взаимоотношения само с Касата.

В украински вестници се е появила информация за починал донор. Извършва се проверка и по тези сигнали, каза още Петров.

Зам.-министърът коментира и казуса между Министерство на здравеопазването и Агенцията по вписванията, по който вчера и Министерство на правосъдието започна проверка. В „Лозенец“ има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС, обясни Петров.

Реакцията на АВ е била по-скоро по казуса с „Александровска“ болница, където обаче има решение на съда, което е отрицателно. „Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването. Не им е работа да преценяват дали някой пише грамотно„, посочи зам.-министърът.

Припомняме, че вчера здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че за всеки от случаите за трансплантации на украинци, молдовци, реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и до тогавашния министър на здравеопазването – съответно Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Той обясни, че е имало превантивна бюлетина на Интерпол за предупреждение, че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това обаче било „заметено под килима“ и институции са покровителствали този процес.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия (ОБНОВЕНА)

Президентът на САЩ Джо Байдън е разпоредил на американски служители да изготвят мярка, осъждаща британския премиер Борис Джонсън заради „затрудняване“ на мирния процес в Северна Ирландия, според The Times. Байдън се очаква да обвини Джонсън в „разпалване“ на ирландското напрежение в извънреден дипломатически упрек на правителството в Лондон, се посочва […]