Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проверяват директор на културен институт, зависим от Васил Божков

Има данни, че директор на културен институт под шапката на министерството на културата, работещ с огромен финансов ресурс, е имал зависимости от бизнесмена в изгнание Васил Божков. Това заяви на пресконференция служебният министър на културата Велислав Минеков. Той не даде подробности относно личността на въпросния началник, но заяви, че ще даде повече информация до дни. На въпрос на Информационна агенция News24sofia.eu той не уточни дали случаят към момента е разследван от прокуратурата. Стана ясно обаче, че към момента се извършва вътрешна проверка във ведомството.

Журналисти спали за по 2000 лева по време на първата българска изложба в Лувъра, проведена по времето на Вежди Рашидов. За цялото мероприятие били платени 700 000 лева, което било прецедент в историята, тъй като винаги страната ни е получавала пари от изложбите си в чужбина, а не е давала, което пък, по думите на Минеков, било позорно.

На брифинга Минеков коментира и случая „Яйлата“. Реставрацията на местността, намираща се край Каварна, доведе до размяна на обвинения между министъра и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, по което време е бил осъществен проекта.

Припомняме, че преди време Минеков заяви, че фактически била реализирана една „бутафория от итонг и бетон“, а Цонев заяви, че проектът бил на МРРБ и бил съгласуван с културното министерство. Цонев се закани да съди Минеков.

Днес главата на културното ведомство отново повтори тезата си, като цитира редица становища на български и международни учени, които твърдят, че работата по реставрация е абсурдна, трябва да спре веднага и има опасност да доведе до окончателна загуба на значимост на архитектурния обект.

Минеков акцентира и върху проблема с назначенията на директорите на културните институти, намиращи се под шапката на министерството. По думите му досега изборът им е бил по-скоро по приятелска линия, а не реална оценка на качества. Именно поради това ще бъде променена методиката по избор на ръководители на тези ведомства.

Проблем било и финансирането, като над 90% от парите се използвали само за режийни разходи – заплати, наеми, поддръжка, а едва 7-8% отивали за развитие на културни дейности. Амбицията на служебния министър е да намали това съотношение на 60/40.

Коментар бе даден и по отношение на оставката на членът на СЕМ Ивелина Димитрова мотивирана и от конфликта между Минеков и директора на БНТ Емил Кошлуков и реакциите на институцията по него. По думите на Минеков следвало да има промени в Закона за радиото и телевизията. Министърът все още чакал отговор на своето писмо, в което се жалвал, че не му било дадено право на отговор в ефира на обществената медия. Подал е сигнали по отношение на БНТ до Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ, „Репортери без граници“ и др. „И до ден днешен не ни е ясно присъствието на г-н Кошлуков в тв „Алфа“ на ПП „Атака“. Той е декларирал в биографията си това, но нищо не присъства в регистрите на НОИ, НАП. Това трябва да се провери“, отсече Минеков.

Според него следвало да бъде забранена рекламата от страна на политическите партии в медии, които не присъствали в публичния регистър на Министерството на културата. Причината – заради неясната собственост на редица медийни платформи се стигало до порочни практики. „Продължава проблемът с неясната собственост на медиите. Кога ще има ясно показани медии, да е ясно кое чие е. Следващото Народно събрание трябва да излезе с решение на този проблем, тъй като това вече е нетърпимо„, заяви Минеков.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Корнелия Нинова: Червената линия на БСП остава непроменена – ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази сериозни съмнения за възможността...

САЩ загрижени за изборния процес във Венецуела, обмислят нови санкции

Официални представители на САЩ се срещнаха с представители на...

От понеделник ЦИК започва регистрацията на партиите за изборите

Централната избирателна комисия обяви, че на 15 април 2024...

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img