Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проверката не откри газ на газовата връзка с Гърция, а строеж

Проверката на двамата служебни министри Христо Алексиев, на транспорта и вицепремиер, и на Иван Шишков, МРРБ, на газовата връзка с Гърция, по която трябва да дойде азерският газ, не откри газ, а строеж. Това стана ясно от думите на Христо Алексиев, който е и ръководител и на кризисния щаб към МС за енергетиката.

Ние газ не открихме, открихме строежи, заяви Христо Алексиев. Шишков сравни проекта като „луксозно обзаведен офис, в който няма ток„.

По-късно обаче Иван Шишков разясни, че една част от строителните дейности, които са били представени като незавършени, всъщност по време на проверката са установили, че са завършени, а като пример за оставаща работа даде неизмазване на обект и липса на готовност да се въведе в реална експлоатация падминистративна сграда. От думите му се разбра обаче, че най-важното, което не е изградено до този момент е компютърната връзка с Гърция – няма яснота как тя ще се осъществява.

По думите на Алексиев завършването на газовата връзка с Гърция е един от приоритети пред служебното правителство. Той посочи, че са инспектирани критичните локации по трасето, като допълни, че са подготвени решения за решаване на проблемите. Днес се очаква от строителя да представи план за действие, точно разписан.

Според него има един голям проблем, който остава нерешен.

Той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази скада – той няма как да работи„, добави Алексиев.

Иван Шишков поясни, че надзорникът на строителството на газовата връзка ще получи свой офис в ДНСК и ще се проверява цялата документация.

Искаме да спечелим този срок, а когато строежът бъде готов, искаме буквално на другия ден да сме готови с документите„, увери Шишков.

Шишков не знае как се е коментирало, че обектът е бил готов, но отказа да посочи виновника за незавършването на проекта – това е факт, а „с коментари бихме създали само напрежение“, заяви Шишков.

На въпрос дали кризисният щаб и служебното правителство ще преговаря с „Газпром“ Алексиев заяви, че ще се действа системно и изброи приоритетите по важност – 1. Газовата връзка; 2 Булгаргаз и нататък.

Като втори приоритет той очерта стабилизирането на състоянието на „Булгаргаз“. По думите на служебния вицепремиер в дружеството има дупка от поне един милиард. „Никой не се е погрижил да се осигурят пари на „Булгаргаз“ да се разпратят доставките – от където и да са те, независимо дали азерски газ или „Газпром“.„, заяви Алексиев. Той добави, че утре се очаква да бъдат обявени резултатите от стабилизирането на обществения доставчик.

По отношение на твърденията на бившият премиер Кирил Петков, че са осигурени 7 танкера с газ, Алексиев бе категоричен, че те не отговарят на истината.

В отговор на въпрос Христо Алексиев потвърди, че е поискано удължаваме на срока на офертата за седемте танкера с втечнен газ. Поискахме две седмици отсрочка, посочи Алексиев, но избегна повече въпроси с изречението, че така или иначе в момента „Булгаргаз“ не може да плати.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Иран мъсти на Израел със 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Рано тази сутрин, около 6 часа, Израел свали част...

Йордания, Ирак и Ливан възобновиха въздушния трафик (ВИДЕО)

Рисковете за сигурността вече са преодолени

Ало измамници завлякоха с над 40 000 лв. възрастна жена в София

Софийската районна прокуратура (СРП) е привлякла към наказателна отговорност...

Израел започна да сваля иранските дронове (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израелските военни са започнали да прихващат ирански безпилотни летателни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img