Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проверка след катастрофа: Пътната геометрия при с. Микре не е променяна от миналия век

Снимка: „Европейски център за транспортни политики“

Екип на „Европейски център за транспортни политики“ посети участъка от пътя, където настъпи тежката катастрофа с петима загинали край Микре.

При проверката е било установено, че пътят не е с променяна геометрия от 1985 г. Било е констатирано, че в участъка от пътя има хроничен проблем с неподдържането на растителността. В периода между 2003 г. и 2021 г. е видно, че растителността не е била поддържана и тя драстично се е увеличила. От сателитните изображения, както и при проведената проверка на място се установи, че в близост до зоната на инцидента, почти на средата на дългата права, където е разрешено изпреварването, има наличен селскостопански път. Този път излиза по средата на участъка. Той не е обозначен по никакъв начин, нито от него и към него е осигурена видимост. Пътят е там още от 1985 г. Същият дори фигурира като такъв в Кадастрално-административната информационна система (КАИС).

В началото на участъка от пътя, където е разрешено изпреварването, от Източната страна в посока към Варна има кръстовище за влизане към с. Микре. Завоят наляво към това кръстовище в посоката от Варна към София е забранен чрез пътен знак В22. Задължение на стопанина на пътя е при скорост от 90 км/ч видимостта към знака да е минимум 150 м.

Съществен проблем при подобни пътни инциденти остава и това, че не всички части от автомобилите участвали в пътния инцидент биват прибирани от органите на МВР. Често пъти важни доказателства (в случая предна броня) се изоставят край пътя и стоят с години там, уточняват от Европейски център за транспортни политики.

Препоръки:

  • – Повишаването на контрола на скоростта в участъка от с. Български извор до с. Малиново е една от възможностите за намаляване на подобни пътни инциденти. Вариант за контрол на скоростта е да бъдат използвани камерите на националното ТОЛ управление за измерване на средната скорост в отсечката;
  • – Подобни селскостопански пътища, които излизат на Републиканската пътна мрежа, са множество. Това са потенциални точки с концентрация на пътно транспортни произшествия. Някои от тях са обозначени, но повече по-често изобщо не са. Системата за дистанционно наблюдение и анализ и оценка на риска от пътно-транспортни произшествия е най-бързият и ефикасен метод за идентифицирането на подобни проблеми точки. Чрез системата могат да се предложат и мерки за обезопасяването им, веднага след идентифицирането им.
  • – В обхвата на пътя се препоръчва да се забрани изпреварването поради наличието на селскостопански път по средата, където има вероятност поради навлизането на селскостопански машини и липсата на видимост да възникне ново ПТП.
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сенатът на САЩ придвижи чуждестранната военна помощ

Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ наложиха санкции на две организации, които според тях...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img