Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проучване: Въпреки Брекзит Британия остава 5-та по големина икономика в света

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Обединеното кралство ще запази мястото си на петата по големина икономика в света, въпреки излизането си от Европейския съюз и икономическите щети, причинени от пандемията Covid-19, според нов доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR), цитиран от „Спутник“.

Проучването, което се публикува ежегодно от организацията, казва, че Брекзит няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-силно представящите се икономики в света през следващите 15 години.

Освен това в доклада се казва, че Великобритания ще остане икономически по-силна от ключовия член на ЕС, Франция, и вероятно ще продължи да увеличава тази пропаст, тъй като британският технологичен сектор продължава да нараства.

Очакваме тенденцията на растеж за Обединеното кралство да бъде 4% годишно от 2021-25 г. и 1.8% годишно от 2026-30 г. и 1.8% годишно от 2031-35 г.“, твърди организацията. „Британската икономика продължава да бъде един от най-добре представящите се в Европа въпреки Брекзит… До 2035 г. БВП на Обединеното кралство в долари се очаква да бъде с 40% повече от този на Франция, нейният дългогодишен съперник и съсед, се казва в изследването.

Проучването вероятно ще бъде посочено от защитниците на напускането на Великобритания от ЕС, за да разсеят аргументите на останалите, че Обединеното кралство ще бъде икономически намалена сила извън ЕС.

Хората често забравят, че най-големият икономически сектор в Обединеното кралство е дигитален и креативен, казва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR и автор на изследването.

Имаме огромно конкурентно предимство в този сектор, базиран на технологии, който пандемията изстреля напред. Повечето от това се доказва спри Брекзит, при условие, че Великобритания продължава да привлича талантливи хора, допълва той.

В световен мащаб има големи надежди за икономическо възстановяване след пандемията Covid-19, прогнозирайки 5,3% ръст през 2021 г.

Смятаме, че когато ваксината се разпространи, световната икономика може бързо да се изстреля. Моите колеги са изчислили около 200 милиарда паунда спестявания във Великобритания в резултат на пандемията, които чакат да бъде изразходвани. Ще има подобни натрупвания на спестявания и другаде.

След продължителни неспокойни преговори между Обединеното кралство и ЕС относно условията на търговска сделка след Брекзит, на 24 декември беше постигнато споразумение. По време на пресконференция, последвала обезпечаването на сделката, Борис Джонсън провъзгласи, че неговото правителство е сключило „всеобхватна сделка в стил Канада„.

Много се радвам да ви кажа днес следобед, че приключихме най-голямата търговска сделка досега, на стойност 660 милиарда британски лири годишно, цялостна сделка за свободна търговия в стил Канада между Великобритания и ЕС, обясни Джонсън.

Днес решихме въпрос, който затрудняваше нашата политика в продължение на десетилетия. От всички нас заедно, като нова и наистина независима нация, зависи да осъзнаем необятността на този момент и да се възползваме максимално от него, добави премиерът.

От своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече сделката „справедлива, балансирана и правилна„.

Пътят беше дълъг и криволичещ. Но можем да покажем една добре свършена работа“, каза фон дер Лайен на пресконференция, също на 24 декември. „Много бе заложено на карта за толкова много хора, така че това е споразумение, за което наистина трябваше да се борим, добави тя.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС обмисля как да попречи на китайската помощ за руската армия

Европейският съюз (ЕС) и неговите съюзници обмислят стъпки за...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Нигерийската армия спаси отвлечените ученици от щата Кадуна

Нигерийската армия спаси ученици и служители, които бяха отвлечени...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Темата за смъртното наказание за тероризъм ще бъде задълбочено...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img