Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проучване: 33% в РСМ искат ЕС да натисне България, 7% са готови да се съгласят

Снимка: ЕПА/News24sofia.eu

Безработица, липса на ваксини Covid-19 и преобладаващата икономическа ситуация са най-належащите проблеми на хората в Република Северна Македония, но те също са обезпокоени от липсата на напредък в присъединяването към ЕС, съобщава Emerging Europe.

Според голямо национално проучване на общественото мнение, публикувано от Международния републикански институт (IRI), гражданите на РСМ все още в по-голямата си част подкрепят присъединяването към ЕС, но все повече се разочароват от бавния темп на напредъка.

Присъединяването към ЕС се радва на широка подкрепа в страната от Западните Балкани (79% подкрепят членството в ЕС), но само 32% смятат, че Северна Македония е по-близо до присъединяване към ЕС сега, отколкото през 2005 г.

Това представлява значителен спад през последните три години. През 2018 г. 57% от анкетираните смятат, че Северна Македония е по-близо до ЕС, отколкото през 2005 г.

IRI коментира, че продължителният предприсъединителен процес и последните политически кризи са повлияли отрицателно на убеждението на хората, че Северна Македония се приближава до членството в ЕС.

Смяната на правителството през 2017 г. и – особено – подписването на Преспанското споразумение през юни 20218 г. породи ентусиазъм сред гражданите, че пътят на страната към ЕС най-накрая е отворен„.

Въпреки това френското вето през 2019 г. и сега българското вето карат гражданите да мислят, че присъединяването все още е далеч от реалността.“

Пътят на Република Северна Македония към ЕС претърпя няколко основни пречки. Дългогодишен спор с Гърция за името на страната беше разрешен от Преспанското споразумение, но почти веднага България отправя свои искания.

През май ЕС предположи, че процесът на присъединяване на Албания може да бъде отделен от този на РСМ, допълнителен удар върху правителството в Скопие.

България блокира започването на преговори за присъединяване към ЕС заради нерешени въпроси, свързани с език и национална идентичност.

Дискусиите в България се въртят около идентичността, въпроси, които са много чувствителни и емоционални за всички„, обяснява Илина Мангова от IRI.

В проучването, попитани какво трябва да направи Северна Македония по отношение на българското вето, само 7% процента подкрепят идеята страната да се съгласи изцяло с българските искания.

25% смятат, че РСМ трябва да продължи диалога с България, но без да застрашава позициите си, 33% заявиха, че ЕС трябва да окаже натиск върху България, докато близо една трета не предлагат решение или отказват да отговорят.

Правителството трябва да бъде много разумно и дипломатично, но и да внимава да не обижда чувствата на хората си. Анкетата определя как хората се чувстват по тези въпроси и правителството трябва да намери и постигне достоен компромис„, казва Мангова.

В анкетата гражданите на РСМ също показаха загриженост за безработицата, действията на правителството с пандемията Covid-19 и икономическата ситуация като цяло.

Преди местните избори, които се очаква да се проведат през октомври, анкетираните също показаха значително ниво на недоволство от местните власти и кметовете.

В северния град Тетово 62% от хората са много недоволни от кмета Теута Арифи, а 43% са много недоволни от общинския съвет. Само 9% са много или донякъде доволни от кмета и само 12% от общинския съвет.

Резултатите са подобни в столицата Скопие – 23% са много или донякъде доволни от кмета Петре Шилегов.

Въпреки тези ниски оценки на одобрение, Мангова казва, че все още се очаква гласоподавателите да гласуват по традиционните партийни линии, без да има някаква значителна промяна.

Партиите представляват избирателни райони въз основа на етнически линии, което стеснява пространството за граждански гласове.“ Очаква се кметските места да останат сред редиците на четирите най-големи политически партии поради важността на коалициите в етнически смесени общини.

В етнически смесените общини коалициите са от решаващо значение за избирането на кмет. По този начин, дори ако един кандидат не е подкрепен от широката общественост в общината, но тя или той са предложени от основните партии в тази община и опозиционният кандидат не е много конкурентен, тя или той може да бъде избран„, допълва Мангова.

На предсрочни парламентарни избори, проведени миналата година, Зоран Заев, който сключи споразумението от Преспа с тогавашния си гръцки колега Алексис Ципрас, бе върнат начело на коалиционно правителство, което включва неговите собствени социалдемократи и Демократичния съюз за интеграция, една от партиите, която представлява значителното албанско малцинство в страната.

Коалицията обаче е крехка, само с двуместно мнозинство в 120-местния парламент на страната.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Единен портал обединява всички е-услуги на НОИ

Националният осигурителен институт обединява всички свои електронни услуги в...

Все пак комунист няма да управлява Залцбург

Лявоцентристкият заместник-кмет на Залцбург Бернхард Ауингер победи своя съперник...

Петър Колев: Борбата за Македония не носи дивидент или финансов келепир

Петър Колев, бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в...

Украйна: Щетите от руските атаки срещу украинската енергетика възлизат на милиарди

Украинският енергиен министър Герман Герашченко каза, че щетите от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img