Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Протестът, ден 79: Сблъсъци пред БНТ, искат и оставката на Фандъкова (СНИМКИ/ВИДЕО)

Напрежение беляза 79-ата протестна вечер в столицата, предаде репортер на Информационна агенция News24sofia.eu.

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция в района на Българската национална телевизия. Въпреки напрегната ситуация нямашe сериозно пострадали и ранени.

https://www.facebook.com/petar.bakalov.73/videos/3214779598644036

Всеки ден в София ще има блокади на сгради и протестни акции, предупреди председателят на движение БОЕЦ Георги Георгиев, след акцията пред БНТ с искане за свободата на словото.

Активисти на инициативата Граждански форум „Орлов мост“ обявиха, че се събират утре в 08:00 ч. пред Съдебната палата. За неделя пък е предвиден голям митинг-концерт на Орлов мост под наслов „Бъдеще за България“.

Междувременно протестиращите наред с оставките на премиела Бойко Борисов вече искат и тази на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Според тях тя нарушавала българското и европейското законодателство с изискването протестиращите да заявяват предварително своите демонстрации. Те смятат, че проявите им не са нерегламентирани и че просто защитават демократичните си права. Те обвиняват кмета на София и за лошата градска инфраструктура и презастрояването на столицата.

С оглед на това традиционното шествие на протестиращите тази вечер се отправи по различен маршрут. В център на гражданското недоволство се превърне сградата на Столичната община, която към 21:30 ч. беше обстрелвана с яйца от протестиращите.

Малко преди 22:00 ч. те напуснаха ул. „Московска“ 33, където е сградата на общината, и се отправиха към сградата на БНТ преди част от тях да се насочи към Орлов мост.

Към 22:30 ч. възникна напрежение пред БНТ между протестиращи и полицаи, след като симпатизанти на движение БОЕЦ се опитаха да влязат в сградата на обществената телевизия, но не бяха допуснати от охраната. Напрежението беше породено от желанието на активисти от движение БОЕЦ да вземат участие в предаването по БНТ „Панорама“.

Към 23:00 ч. обстановката постепенно се нормализира, и вече нямаше напрежение между протестиращи и полиция. Трите входа на БНТ обаче останаха блокирани, тъй като протестиращи очакваха здравния министър Ангелов, който взе участие в предаването „Панорама“.

Междувременно проф. Ангелов остана блокиран в сградата на БНТ близо час след предаването докато полицаи успяха да изтласкат протестиращите, стоящи пред входа на БНТ, за да позволят на здравният министър да се качи в служения си автомобил.

Друга малка група от протестиращите блокира кръстовището на Орлов мост за близо два часа.

Малко преди полунощ то беше освободено.

Хората на днешния протест бяха по-малобройни, като някои от тях изразиха съжаление, че енергията за промяна се прахосва, тъй като няма добри лидери.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

Двама са задържани в Стамболийски след стрелба с газов пистолет от кола

Двама криминално проявени мъже са задържани заради стрелба във...

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img