Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Променят Закона за устройство на територията

Снимка: БГНЕС

Строителните консултанти няма да могат да сключват договор за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен надзор на строеж, изпълняван от същия строител.

Заложено е също при влезли в сила две наказателни постановления в рамките на три години да бъде прекратявано удостоверението за упражняване на строителен надзор. Това са част от предвижданите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети от Министерския съвет. С тях се цели по-ефективен контрол върху консултантите и другите участници в строителния процес.

Дава се възможност Дирекцията за национален строителен контрол да извършва служебна проверка на комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж, както и да проверява дейностите, извършвани от надзорните фирми.

Консултантът вече няма да може да сключва договор за строителен надзор, както и за оценяване на съответствието на проекта за строежи, за които той или наетите от него физически лица са строители и/или доставчици на машини, съоръжения, технологично оборудване, както и свързаните с тях лица по смисъла на Търговския закон, предвиждат още промените.

С цел ясно определяне на задълженията на консултанта, който упражнява строителен надзор по време на изпълнението на строежа, се регламентират неговите функции при завършването на строително-монтажните работи и изготвянето на окончателния доклад до възложителя, като включително нормативно се определя съдържанието на окончателния доклад.

Разширява се кръгът на участниците в строителството, носещи административно- наказателна отговорност за нарушения на ЗУТ и обособяване на отделен състав за налагане на имуществени санкции на юридическите лица и едноличните търговци, респективно на глоби на физическите лица, с цел повишаване ефективността на упражняваната дейност и санкционните правомощия.

Предвиждат се и нови административно-наказателни състави за проектанти и лица, упражняващи технически контрол по част „Конструктивна“, неизпълнили законовите си задължения, както и налагането на глоба на правоспособни физически лица, чрез които се осъществяват дейностите по оценяване съответствието на проектите и/или строителен надзор на строежите за други нарушения на ЗУТ и актовете по неговото прилагане.

Консултантите ще имат възможност да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания в срок до една година от влизането в сила на настоящия законопроект.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Медведчук: Заради Зеленски Украйна продължава да губи територии

Продължаването на сегашния курс от украинския президент Володимир Зеленски...

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

Манастири и църкви били сред основните цели на Киев, според ДНР

Координатите на местоположението на църквите и манастирите в Донецк,...

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за...

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

Делян Пеевски: Радев да подписва указите, че утре може и да няма президент (ВИДЕО)

Съгласно Конституцията Румен Радев е длъжен да подпише указите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img