Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Променят ваксинационния план заради членовете на избирателните комисии

С промени във ваксинационния план ще се даде възможност на всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да се ваксинират в настоящата трета фаза. 

Това стана ясно от доклада на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

Членовете на СИК, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.

Министърът се ангажира още в сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. За целта ще бъде осигурено достатъчно количество от необходимите ваксини и участниците в изборния процес ще бъдат ваксинирани.

Относно указанията за провеждане на изборите Ангелов съобщи, че протоколът е изготвен и продължава неговото експертно обсъждане.

Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души, обясни вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че в рамките на съществуващия изборен кодекс в сътрудничество с ЦИК се търсят допълнителни възможности изборният процес у нас да е още по-прозрачен.

Дончев напомни, че от ЦИК до СИК представителство имат всички политически сили, като това не са хора, които са част от държавната администрация. Освен това в България всеки протокол от СИК е публично достъпен.

Вицепремиерът подчерта, че всеки, който проявява желание – от международна организация до НПО в България, може да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре, по негови думи.

Според него наличието на повече безпристрастни страни, които да следят вота, ще бъде допълнителен аргумент, че изборите отразяват волята на народа. Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани, настоя премиерът Бойко Борисов.

От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че досега Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Тя увери, че е в сила пълна мобилизация за осигуряването на процеса по гласуването в чужбина на сънародниците ни на предстоящите избори.

Захариева посочи, че МВнР е в постоянен контакт с членовете на ЦИК. Вече е подадено искане за откриване на избирателните секции с точната дата на вота във всички държави, в които страната ни има посолства или акредитирани посланици. Тя подчерта, че се полагат усилия да не бъдат разкрити по-малко секции в сравнение с предходните избори.

Предвидено е финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага – и за паравани, тъй като някъде ще има изискване от съответната държава за плексигласови паравани.

Захариева изрази опасение, че тъй като денят на вота е 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, може да има допълнителни затруднения поради ограниченията заради COVID-19.

Здравният министър съобщи и че всички дози от ваксините, които са получени в България, вече са поставени, като втората доза за завършване на имунизацията се пази и така се гарантира завършване на имунизацията.

Премиерът подчерта, че няма нито ден забавяне на ваксинациите. Толкова, колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България, увери той и напомни, че Народното събрание е ратифицирало искането за всички държави членки ЕК да проведе конкурсите, търговете и по квотен принцип да разпрати ваксините на страните.

От своя страна изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители. Ако пет от компаниите получат разрешение за употреба, до юни включително страната ни ще може да ваксинира до 2.5 милиона души от населението.

Днес се очаква и становището на ЕК относно употребата на Оксфордската ваксина, което ще позволи ускоряване на процеса на ваксинация.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Почина генерал-майор Съби Събев

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев, съобщава "Нова телевизия". Министерството...

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след...

ЕК подпомага българските земеделци с 86,9 млн. евро

Европейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img