Променят ваксинационния план заради членовете на избирателните комисии

Прочитания 31388
0 0

С промени във ваксинационния план ще се даде възможност на всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да се ваксинират в настоящата трета фаза. 

Това стана ясно от доклада на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

Членовете на СИК, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.

Министърът се ангажира още в сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. За целта ще бъде осигурено достатъчно количество от необходимите ваксини и участниците в изборния процес ще бъдат ваксинирани.

Относно указанията за провеждане на изборите Ангелов съобщи, че протоколът е изготвен и продължава неговото експертно обсъждане.

Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души, обясни вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че в рамките на съществуващия изборен кодекс в сътрудничество с ЦИК се търсят допълнителни възможности изборният процес у нас да е още по-прозрачен.

Дончев напомни, че от ЦИК до СИК представителство имат всички политически сили, като това не са хора, които са част от държавната администрация. Освен това в България всеки протокол от СИК е публично достъпен.

Вицепремиерът подчерта, че всеки, който проявява желание – от международна организация до НПО в България, може да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре, по негови думи.

Според него наличието на повече безпристрастни страни, които да следят вота, ще бъде допълнителен аргумент, че изборите отразяват волята на народа. Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани, настоя премиерът Бойко Борисов.

От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че досега Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Тя увери, че е в сила пълна мобилизация за осигуряването на процеса по гласуването в чужбина на сънародниците ни на предстоящите избори.

Захариева посочи, че МВнР е в постоянен контакт с членовете на ЦИК. Вече е подадено искане за откриване на избирателните секции с точната дата на вота във всички държави, в които страната ни има посолства или акредитирани посланици. Тя подчерта, че се полагат усилия да не бъдат разкрити по-малко секции в сравнение с предходните избори.

Предвидено е финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага – и за паравани, тъй като някъде ще има изискване от съответната държава за плексигласови паравани.

Захариева изрази опасение, че тъй като денят на вота е 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, може да има допълнителни затруднения поради ограниченията заради COVID-19.

Здравният министър съобщи и че всички дози от ваксините, които са получени в България, вече са поставени, като втората доза за завършване на имунизацията се пази и така се гарантира завършване на имунизацията.

Премиерът подчерта, че няма нито ден забавяне на ваксинациите. Толкова, колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България, увери той и напомни, че Народното събрание е ратифицирало искането за всички държави членки ЕК да проведе конкурсите, търговете и по квотен принцип да разпрати ваксините на страните.

От своя страна изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители. Ако пет от компаниите получат разрешение за употреба, до юни включително страната ни ще може да ваксинира до 2.5 милиона души от населението.

Днес се очаква и становището на ЕК относно употребата на Оксфордската ваксина, което ще позволи ускоряване на процеса на ваксинация.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Със сили и средства МВР гарантинтира провеждането на изборите

Основните приоритети пред МВР в провеждането на изборите са опазване на изборния процес, гарантиране честността на вота и правата на българските граждани. Това заяви пред депутатите вътрешният министър Христо Терзийски. Заради пандемията сега силовото ведомство трябва да осигури здравословно провеждане на вота. Със сили и средства ще гарантираме провеждането на […]