Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Прокурори влязоха в президентството (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка/източник: БГНЕС

Прокурори влязоха в сградата на президентската администрация, съобщи репортер на Информационна агенция News24sofia.eu. Пред сградата са една полицейска кола и два автомобила, единият от които със синя лампа.

Колите са спрени точно срещу сградата на Министерския съвет. На място пристигна и бус на „Бюро по защита“ към прокуратурата.

Малко по-късно от президентската институция потвърдиха, че в 9.00 часа представители на прокуратурата, на Министерството на вътрешните работи, на Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция.

https://www.youtube.com/watch?v=CKBP4P7h_VQ

Междувременно главният прокурор Иван Гешев заяви в Габрово, че не е запознат с подробности по акцията, но тя се провежда с разрешение на военно-окръжния съд и на специализирания съд.

Претърсват се два обекта – кабинети на съветник и на секретар на президента.

Гешев уточни, че претърсванията са по две отделни производства, като само едното е за търговия с влияние, тръгнало от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков.

На въпрос цялата информация не би ли могла да бъде изисквана по каналия ред, Гешев заяви: След като извършват претърсване, документите не могат да бъдат изисквани по каналния ред.“

Гешев разкри подробности по другото производство: Става въпрос за съветник на президента, който предоставя доброволно материали с гриф секретно, но твърди, че си ги е намерил в касата.

Редно би било разследващите да видят какво има в тази каза, по думите на Гешев, като определи действията на колегите от Военно-окръжна прокуратурата за напълно логични и реторично призова журналистите да се съгласят с тезата.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че затворите били са пълни със социално слаби, а богатите били с чувство, че могат да си позволят всичко и няма да има никакъв проблем.

Това време свърши. Тези хора или ще се научат да спазват законите, или ще си носят последствията. Съдът решава дали някой е виновен или не, прокуратурата ще свърши своята работа, каза Гешев.

Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета „Борисов-2“ Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха. Охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа – изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни, но след това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.

Секретарят на президента Пламен Узунов бе замесен в разкритията, които бяха направени от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков. Разследването се води за търговия с влияние.

Днес стана ясно и че самият Пламен Бобоков е арестуван. Неговият брат Атанас Бобоков е в ареста по раследването за незаконен внос и загробване на боклук.

Изображение 487347
Снимка/източник: БГНЕС
Изображение 487348
Снимка/източник: БГНЕС
Изображение 487349
Снимка/източник: БГНЕС
Изображение 487350
Снимка/източник: БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

14 г. затвор за руснак, помагал на Украйна

Руски военен съд осъди на 14 години затвор мъж,...

Google уволни 28 служители заради протести срещу договор на компанията с Израел

В отговор на седящи демонстрации против договор с Израел на стойност...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img