Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата отчита спад на престъпленията в Софийско през 2020 г.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Апелативната прокуратура в София, чийто район обхваща най-голямата територия на страната, представи отчет за дейността си през 2020 година.

Анализът на обобщените данни за района на Софийската апелативна прокуратура, в който живее над 1/3 от населението на страната, показва спад на регистрираните престъпления през изминалата година. Наблюдава се и известно увеличение на процента на разкриваемост от страна на органите на реда.

Прокурорите от апелативния район са работили по 85 003 преписки, като 95,6% от тях са решени своевременно. С 35% пък са се увеличили преписките, образувани след самосезиране.

Установено е увеличение на потвърдените прокурорски актове при упражнен инстанционен контрол.

През 2020 г. са наблюдавани общо 79 366 досъдебни производства, като новообразуваните през периода са 35 053. Подобрена е срочността на прокурорските произнасяния – 97,98% от досъдебните производства са решени в рамките на едномесечния срок. Досъдебните производства, взети на специален надзор от прокурори в Апелативна прокуратура – София, са 831. От тях новообразуваните през 2020 г. са 504.

Сред досъдебните производства, образувани за извършени тежки престъпления и с особен обществен интерес, преобладават дела за незаконен трафик на наркотични вещества и контрабанда (5 345), данъчни престъпления (2 083), изготвяне и прокарване в обръщение на неистински парични знаци и кредитни карти (1 581), корупционни престъпления (999), злоупотреба със служебно положение (485), престъпления на длъжностни лица с вероятен корупционен мотив (427), изпиране на пари (244) и злоупотреба със средства и фондове на Европейския съюз (164).

В района на Апелативна прокуратура – София в съда, по прокурорски актове, са били образувани 8 202 дела. Осъдени и санкционирани с постановен съдебен акт са 7 818 лица. Отчетена е положителна тенденция за намаляване на оправдателните присъди. Относителният им дял към всички лица с постановен съдебен акт е 4,19% за целия апелативен район.

Значително се е увеличил броят на изготвените от прокурорите уведомления по реда на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество – общо 881 за 2020 г. Внесените искания от прокурор за обезпечаване на конфискацията, глобата и отнемането на вещи в полза на държавата бележат ръст със 194% в сравнение с предходната 2019 г.

Отчита се и засилена активност по противодействие на битовата престъпност и разпространението на наркотици. Проведени са множество специализирани акции по места.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северна Корея няма интерес към среща на върха с Япония

Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща...

Лидерът на Хамас отива в Иран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания ще пътува до Техеран...

Наталия Киселова: Изтича времето на избори 2 в 1

Изтича времето да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно...

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Ислямисти нападнаха военна база в Сомалия

Най-малко 17 души бяха убити при нападение на военна...

Кремъл: Преговори за Украйна без Русия ще се провалят

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която...

Майката на Навални не успя да заведе дело за лоши медицински грижи за сина си

Майката на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални -...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img