Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Прогноза: Срутване на ГЕРБ едва ли, но почти гарантиран спад

Нарастващите скандали и разкрития са в ущърб на партията на Бойко Борисов, но едва ли ще доведат до срутване на ГЕРБ. Случващото се в последните дни почти гарантират обаче спад на подкрепата. Това прогнозират от аналитичната мрежа SOPHIA.

Анализаторите констатират масово харесване на голяма част от служебното правителство, а декларираният от САЩ списък на българи в контекста на закона „Магнитски“ е продължение на изказаната вече осъдителна (анти-ГЕРБ) позиция от американските сенатори, лидери на Републиканската и Демократическата партия.

Взети заедно, тези фактори едва ли ще доведат до срутване на ГЕРБ – партията на Бойко Борисов запазва средносрочните си перспективи, но не разполага с краткосрочни. Анализаторите не изключват и по-значим срив на ГЕРБ, но към момента все още няма отчетливи индикации за това, тъй като основните играчи на високо и средно ниво показват засега лоялност към Борисов.

Вероятно е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ да води пред ГЕРБ обаче в резултатите от предстоящите предсрочни избори.

Какво ще се случи с БСП според анализаторите: В полза на БСП е успокояването от пандемията, но против нарастването на подкрепата за соцпартията работят противоречията вътре в нея и конфликтите при изготвянето на листите. Роля ще играе и появилата се конкуренция – партията около Жан Виденов. На този етап не може да се прогнозира с точност какви резултати ще отчете левицата, макар и гръмко обявена като широка лява коалиция.

Новото обединение на патриотите ще влезе ли в парламента и ще бъдат ли издухани от ветровете срещу ГЕРБ?

Въпреки интересната маневра на Каракачанов с оттеглянето на действащите лидери на 3-те партии от новообявения формат на коалицията, в оставащите 40 дни до изборите ВМРО ще бъде подложена на същите ветрове, които духат и срещу ГЕРБ. Самите теми на обществения дебат не са изгодни за ВМРО. Това застрашава формацията да остане пак под ръба или едва-едва да го прескочи. Резултатът й зависи от нивото на участие на изборите, т.е. взависимост колко висока е парламентарната бариера и активността във вота.

Христо Иванов и „Демократична България“ не само е запазил централното си място в обществения дебат, но успя да се открои и в предишния кратък парламент, както и след него със спокойния си тон и отмерени оценки. В полза на ДБ и на фона на наложените американски санкции е възстановения дневен ред – важността на съдебната реформа. Вероятно коалицията „Демократична България“ ще увеличи електоралното си постижение в следващия парламент.

Анализът не предвижда увеличение на подкрепата за партията на Васил Божков, който бе ударен челно от американските санкции.

След изборите на 11 юли:

Изглежда повече от очевидно, че този път Слави Трифонов няма да може да откаже съставяне на кабинет. Той едва ли ще е коалиционен и по-скоро няма да е в резултат на преговори, а на практика ще е нещо като протестна коалиция, по модела на служебното правителство на Радев. Това би означавало няколко неща:

  • Формално ще имаме правителство на малцинството; реално то ще е подкрепено и от протестърските партии, и от БСП, а може би и от ДПС; не е изключено дори от ГЕРБ. В този кабинет по мажоритарен начин (и без преговори!) ще бъдат представени фигури, близки до Демократична България, БСП и всички т. нар. „протестъри“;
  • Много вероятно е в него да запазят местата си голяма част от сегашните служебни министри;
  • Т.е. в българския парламент ще се образува плаващо законодателно мнозинство;
  • Фигурата на министър-председателя може да не е много силна – така, както е в момента, и ще наблюдаваме силни, спорни и активни фигури министри, а не толкова силен и доминиращ с публичното си присъствие премиер, както бяхме свикнали досега.

В аналитична мрежа SOPHIA влизат: Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Тончо Краевски и Радослав Илиев, Мира Баджева, Владимир Йончев, Явор Дачков.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Израелските сили и палестински бойци влязоха в близки сражения...

Предвижда се спешен ремонт на язовир „Огоста“

Взето е решение за спешен ремонт на язовир "Огоста"...

Росен Желязков свика извънредно заседание на НС за 26 март

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проектокабинета на Габриел

Полша обясни защо не е свалила руската ракета

Говорителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек...

Хусите съобщиха за удари на САЩ и Великобритания в Йемен

Йеменските бунтовници хуси съобщиха в петък за поредица от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img