Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България само след референдум

Българите биха загубили, ако страната се присъедини към еврозоната, въвеждането му трябва да стане след открита дискусия и най-вече след референдум, заяви проф. Стив Ханке, считан за бащата на валутния борд у нас и не само у нас, но и в други европейски страни, както и икономически съветник на бившия президент Петър Стоянов. Интервю с него бе излъчено по bTV.

Според него приемането на еврото в България е политическо решение и той не харесва начина, по който тази тема се обсъжда . Според него това е старият подход на правителството на Борисов, което се опитваше да го направи тайно от обществото.

Според експерта няма икономически анализ на ползите и на цената, която трябва да плати обществото и икономиката, необходим е анализ на БНБ и на Министерството на финансите, както и от български и чужди експерти.

Отървете се от тайните. Трябва да има серия от изследвания, да се говори и да има обществен дебат, както и да има референдум,“, препоръча Стив Ханке и каза няколко пъти, че трябва “ да позволим слънцето да огрее темата“.

„Защо бихте искали да промените системата на валутния борд, която работи много добре. Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива в еврозоната – в Литва е 16%, а в Естония – 15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5%, посочи още проф. Ханке, който и друг път се е изказвал против еврозоната.

Предупредих Естония, какво ще стане, ако приеме еврото и ето какво се случи.“

Според него рискът от повишена инфлация и увеличаване на корупцията е много по-голям, ако приемем еврото и изоставим валутния борд. „Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това.“ Ханке също така е категоричен, че България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната.

Защо бързате? Цялата идея е лудост.„, твърди икономистът.

Ако прочетете внимателно договора за членство в ЕС, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото, но не се посочва кога.“. Стив Ханке, каза, че това може да стане след години, „даже след век“ и пита как биха се развили нещата, ако България е част от еврозоната и тя се разпадне.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

Радан Кънев: Бизнесът иска край на политическия рекет

Бизнесът иска край на политическия рекет, а през последните...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img