Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България само след референдум

News24sofia.eu
Прочитания 11283
0 0

Българите биха загубили, ако страната се присъедини към еврозоната, въвеждането му трябва да стане след открита дискусия и най-вече след референдум, заяви проф. Стив Ханке, считан за бащата на валутния борд у нас и не само у нас, но и в други европейски страни, както и икономически съветник на бившия президент Петър Стоянов. Интервю с него бе излъчено по bTV.

Според него приемането на еврото в България е политическо решение и той не харесва начина, по който тази тема се обсъжда . Според него това е старият подход на правителството на Борисов, което се опитваше да го направи тайно от обществото.

Според експерта няма икономически анализ на ползите и на цената, която трябва да плати обществото и икономиката, необходим е анализ на БНБ и на Министерството на финансите, както и от български и чужди експерти.

Отървете се от тайните. Трябва да има серия от изследвания, да се говори и да има обществен дебат, както и да има референдум,“, препоръча Стив Ханке и каза няколко пъти, че трябва “ да позволим слънцето да огрее темата“.

„Защо бихте искали да промените системата на валутния борд, която работи много добре. Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива в еврозоната – в Литва е 16%, а в Естония – 15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5%, посочи още проф. Ханке, който и друг път се е изказвал против еврозоната.

Предупредих Естония, какво ще стане, ако приеме еврото и ето какво се случи.“

Според него рискът от повишена инфлация и увеличаване на корупцията е много по-голям, ако приемем еврото и изоставим валутния борд. „Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това.“ Ханке също така е категоричен, че България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната.

Защо бързате? Цялата идея е лудост.„, твърди икономистът.

Ако прочетете внимателно договора за членство в ЕС, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото, но не се посочва кога.“. Стив Ханке, каза, че това може да стане след години, „даже след век“ и пита как биха се развили нещата, ако България е част от еврозоната и тя се разпадне.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Христо Иванов зове за нулева зависимост от Русия

Руската федерация от десетилетия преследва целта си за пренареждане на световния ред. За това настоя от трибуната на НС Христо Иванов. България с действие или бездействие обслужваше путиновия режим, според него. Да се премахнат всички форми на уязвимост, искат ДБ. В същото време управлението затъвало в дребни проблеми, според него

Read More »