Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проф. Тодор Кантарджиев: Маските не спасяват на 100%, но ограничават шанса от зараза

Снимка: БГНЕС
https://news24sofia.eu/2020/10/22/privlichat-studenti-za-parva-liniya-sreshtu-covid-19/

Маските не спасяват на 100%, но маските значително намаляват възможността хората да се заразят.

В това увери проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на Оперативния щаб, предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов.

Нищо, за което сме предупреждавали не е по-различно от това, което в момента се случва. Трябва хладнокръвно, без паника и без преекспониране да се обяснява, настоя проф. Тодор Кантарджиев.

Здравната система прави каквото може, лекарите, сестрите, лаборантите, санитарите и шофьорите на Бърза помощ правят каквото могат. Ако има разбирането на хората, нещата ще са по-добре, категоричен бе той.

Пролетта казахме трите „Д“, а сега слагаме едно четвърто „Д“ – Витамин Д“. Моля предупреждавам – никакви свръхдози, призова професорът.

По думите му хората, които не са запознати приказват много работи за ПСР тестове. Проф. Кантарджиев определи като ужасни неща твърденията за послъгване на броя на заразените от коронавирус хора.

Всяка лаборатория, която разширява своята дейност ще прави ПСР тест. Когато тя ни увери, че ще се спазват правилата за работа, когато тази лаборатория има методологични възможности ще правят тестове, обясни проф. Кантарджиев и увери, че лабораториите в столицата са акредитирани.

185 лаборатории докладват своите положителни случаи на Оперативния щаб.

Според него е добре да се правят повече тестове – малко повече от Балканските държави и по-малко от европейските. Най-много сме правили по 620 теста и само слушаме критики и спекулации, негодува проф. Кантарджиев. Хора, които никога не се правили лабораторна диагностика, имат голяма трибуна, но слушайте – когато трябва да се потвърди диагнозата се прави изследване в референтна лаборатория, поясни професорът и допълни, че такива неща се правели много преди коронавируса.

Този труд трябва да се уважава, а не да се омаловажава. Никога не сме плашили, акцентира проф. Кантарджиев, според когото ПСР тестът трябва да се прави, за да може лекарите да разберат кой е сигурният болен.

Според него смешното е, че тези, които сега критикуват Оперативния щаб, в началото на епидемията казвали, че трябвало да се правят такива тестове. Преди да се приказват лоши неща и да бъдем критикувани вижте какво се пише и къде е публикувано, призова проф. Кантарджиев.

Преди да се говори за десетте минути тест, нека малко да се прочете и няма да е от вреда на никой говорещ публично, подчерта той.

За останалите бързи тестове проф. Кантарджиев обясни, че тези тестове първо се тестват в Националния център по заразни и паразитни болести.

Ако бързият тест е положителен, човекът може да зарази. ПСР тестът може да хване няколко дни преди проявата на заболяването, но бързите тестове са най-доброто за училища, за личните лекари, за детски градини, в Бърза помощ. Това е най-доброто, което може да реши въпроса – тестът е идеален, категоричен бе той.

В момента грип няма, а той започва от ноември месец, декември има разпространение и пикът е януари и февруари, обясни проф. Кантарджиев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и...

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img