Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проф. Пламен Павлов: Премиерът да спре с перченето и бомбастичните думи за РСМ

Снимка: БТА/Информационна агенция News24sofia.eu

Би могло посещението на премиера Кирил Петков в Скопие да бъде квалифицирано като прибързано. От друга страна това е един нестандартен ход, който, ако зависеше от мен, също бих рискувал„.

Такава оценка даде пред News.bg историкът проф. Пламен Павлов във връзка с отношенията между България и Република Северна Македония, а и на фона на критиките на президента Румен Радев спрямо премиера.

По думите му въпросът е, че трябва да се преустанови бомбастичното говорене, да се дават едни самооценки за огромни успехи и за мощни крачки. Възстановяването и активизирането на диалога с РСМ е нещо хубаво и аз го приветствам, но трябва да бъде много по-внимателен премиерът Кирил Петков във вербалните си изяви, в оценките, които прави, и в обещанията, които дава, призова историкът. Проф. Пламен Павлов очаква, че правителството ще коригира поведението си, но се вижда, че от страна на РСМ има откровени жестове на неприязън, като пример той даде срещата на Стево Пандеровски с ОМО Илинден.

Виждаме, че ако има някакви проблеми, то те са от страна на РСМ, но не от страна на България. Нашите спорове, каквито и да са, са по-скоро как по-добре да се осъществи едно по-добро бъдещо сътрудничество, как да се намери решение на спорните въпроси, докато от македонска страна всеки един такъв повод се използва за активизиране говора на омразата, който всъщност никога не е преставал, коментира проф. Павлов.

Въпреки че не е политолог и няма претенции да е посветен в кухнята на взаимоотношенията между премиер и президент по темата за Република Северна Македония, проф. Павлов се надява, че няма да се стигне до сериозно противопоставяне, където трябва да има едно абсолютно единство по темата. От българска страна всеки един спор би бил изключително неприятен, каза проф. Павлов.

Той настоя вместо да се говори от правителството за българско малцинство в Македония, което било нонсенс, трябва да се говори за българско мнозинство в РСМ. „Това показва историята, фактите, а кой как се чувства, това са индивидуални човешки права. Самата постановка „българско малцинство“ в Македония е нелепа от всякъде. Аз настоявам нашите политици и журналисти да забравят подобен терминологичен оксиморон“, призова проф. Пламен Павлов.

Той настоя българите в РСМ да бъдат признати както и частите от други народи. В РСМ живеят части от различни народи – българи, албанци, куцувласи и малко сърби. Не приемам подмятанията на Зоран Заев, че българите могат да бъдат признати заедно с бошнаците, хърватите и с някакви такива незначителни елементи. В Македонската конституция са изредени народите, които са държавотворни, а българският е един от тях. Никакви пазарлъци не може да има на тема “ ние признаваме българи, вие признавате македонци“ – това е нонсенс, категоричен бе проф. Павлов.

Той не очаква РСМ да запише българите в Македония като мнозинство, а поне да ги запише като един от държавотворните народи. Този говор трябва да престане и Македония трябва да го направи. Тук България не бива да отстъпва и на милиметър и въобще България не бива да отстъпва, защото историческата истина е на наша страна. Лобистките операции, които минават през външни центрове, включително, в които участват и хора от българската интелигенция, това трябва да му се даде решителен отпор, каза още проф. Павлов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Русия остава най-голямата заплаха за финландската национална сигурност, според Финландската...

ГЕРБ: Всичко свърши – отиваме на избори (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Няма да участваме в преговори за втори мандат", поясни тя

САЩ свалиха пет дрона на хусите над Червено море

Американските сили са прихванали шест дрона на хусите над...

Ало измамници ужилиха пенсионери от Благоевград с 10 000 лв.

Възрастна двойка от Благоевград стана жертва на телефонни измамници. Мошениците...

Руски следователи разпитват в Таджикистан семействата на атентаторите от Москва

Руски следователи посетиха Таджикистан за разпит на семействата на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img