Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проф. Ангелов: Къде сбъркахме със „зелените коридори“?

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Къде сбъркахме, след като наложихме мярка, която е съгласувана с всички и всички бяхме съгласни с нея? Това запита здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

46% са леглата за неусложнени пациенти, а за интензивни пациенти са 25%. Голям натиск върху системата в област Благоевград, Габрово, Перник, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Търговище, Шумен. Заразените медици с коронавирус са 4 330, а активните случаи са 2 313. Починалите медици са 31 за страната – 22 лекари, 4 професионалисти по здравни грижи, 4 санитари, 1 фелдшер и друг медицински персонал.

Ситуацията в цялата страна е изключително сложна и всички мерки, които предприехме, не получават нужното разбиране и подкрепа. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус и ние влияем върху свободите и правилата на хората, категоричен бе здравният министър.

Проф. Ангелов обясни за зелените коридор за пазаруване на възрастните хора. Сега той разбрал, че този коридор носи несъгласие и неразбиране в магазините, като е неподходящ за условията и работата на магазините.

На здравния министър му е трудно да разбере как млади хора ходят в часа на зелените коридори на възрастните хора и защо не могат да проявят разбиране. Питам отново къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, за която бяхме съгласни с всички, запита отново проф. Ангелов.

Ние сме във война и трябва да спасим все повече хора с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че мерките са наложителни и важни, защото, ако сега се лишим от права и ограничения, скоро ще имаме ги в тяхната цялост, подчерта проф. Костадин Ангелов.

Нямаме твърда основа, върху която да стъпим, и все още нищо не знаем за него. Този вирус държи ли се като грипа, като типичните респираторни вируси и трябваше да го няма летните месеци, ядоса се здравният министър.

По думите му, ако хората не вярват на държавата, ако нямат доверие и продължава да се насажда мнението, че са безотговорни и убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че сега сме на 13 място в ЕС по заболеваемост, а на Балканския полустров сме на 3 място. На 3 място в ЕС по смъртност и на 2-ро място на Балканите. Има бавно пълзене нагоре, отчете той.

Заболеваемостта в България е 658 на 100 000 души. Няма никаква разлика във всички показатели, които следим. Има спад в тестовете, но продължаваме да бъдем с 900 на 100 000 население.

Здравният министър отчете, че за една седмица излекуваните от коронавирус са 5 766 души. В страната от общия брой разкрити легла за неусложнени пациенти са 11 492, а за интензивни пациенти – 1 257.

В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много диференцирано решение – или като общество осъзнаваме мерките такива, каквито са, и ги спазваме, или преминаваме към много по-строги мерки, каквито има в цяла Европа. Другият е все повече болни и повече загубени животи, категоричен бе доц. Кунчев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Израел започна да сваля иранските дронове (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израелските военни са започнали да прихващат ирански безпилотни летателни...

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img