Проектът за нова Конституция превръщал омбудсмана във фигурант

Прочитания 1607
0 0

Написаната специална глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова Конституция на ГЕРБ, на практика отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията. Това заяви пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

Тя изрази мнение, че текстовете превръщат омбудсмана във фигурант, орязват правомощията му и лишават гражданите от защита. Ковачева изтъкна, че досега действащият текст, даващ мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който общественият защитник е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава.

По нейни думи това „внимание“ към институцията на омбудсмана е необяснимо.

Тя посочи и че е отнето правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми и т.н. Ковачева заяви, че включването на това правомощие на омбудсмана да се намесва в подобни казуси е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ и в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

По нейни думи новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират обществения защитник. Въпреки че до момента правозащитни организации са имали право да сезират за нарушени права от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждани, сега те са изключени от конституционния текст.

Ковачева бе категорична, че се възпрепятства възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите. Според нея нищо не налага да бъдат преместени основните права на човека от началото на конституционните текстове в самия край на проекта.

Тя поясни, че се въвежда индивидуалната конституционна жалба, но гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Алекс Димова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Линията на бедност за 2021 г. показвала тотално неразбиране на социалната политика

Тотално неразбиране на принципите на социалната политика. Това показвал проектът на правителството, според който официалната линия на бедност през 2021 година ще е 369 лева. Това мнение изрази пред bTV председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. Припомняме, тази година линията на

Read More »