Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Привършват ли руските прецизни ракети?

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

По-рано тази седмица Русия нанесе поредица от удари на украинска територия със сравнително евтини дронове камикадзе като основно оръжие, за които Киев твърди, че са доставени от Иран. Експерти по сигурността твърдят, че руските запаси от модерни прецизно управляеми ракети са много ограничени, обобщава Руската служба на Би Би Си.

Какви ракети използва Русия?

Миналата седмица след експлозията на Кримския мост Русия нанесе масиран ракетен удар по енергийната инфраструктура на Украйна. Това повдигна въпроси относно вида на използваното оръжие.

Отбранителни експерти посочват, че използването на ракети земя-въздух от Русия срещу наземни цели показва недостиг на по-подходящи боеприпаси.

Най-забележителното нещо при (последните атаки) е увеличеното използване на различни ракети срещу наземни цели„, казва Дъглас Бари, старши научен сътрудник за военното космическо пространство в Международния институт за стратегически изследвания. „Използването на крилати ракети за удари по цели на земята са мястото, където виждаме проблема. Поне на места запасите, ако не са изчерпани, то са на изчерпване.

Друг знак, че Русия се опитва да намери заместител на своите крилати ракети, е колко често се използват ирански дронове в Украйна.

От средата на септември в небето над Украйна се появиха безпилотни самолети „Геран-2“, а отскоро и по-малкият им вариант „Геран-1“. Така че в Русия наричат ​​произведените в Иран БПЛА съответно „Шахид-136“ и „Шахид-131“. Това са евтини и сравнително прости устройства, които въпреки това са способни да летят на значителни разстояния и да удрят големи и уязвими неподвижни цели.

Иран инвестира сериозно в производството на безпилотни системи от края на 80-те години на миналия век, но с появата на пазара на повече или по-малко свободно достъпни части за производство на дронове и навигационни системи, иранските дронове се превърнаха от диверсионно средство за унищожаване на отделни обекти в истинско стратегическо оръжие.

Като всяко ново оръжие във войната, те не срещнаха активна съпротива. Въпреки че украинските въоръжени сили твърдят, че са свалили повече от половината „Шахиди“, тези дронове все още са доста трудни за прихващане – те не са много видими за радарите и са и доста трудни за поразяване.

В условията, когато Русия очевидно няма скъпи крилати и балистични ракети, е трудно да се откаже такова просто и достъпно средство.

Вярно е, че действието обикновено поражда противодействие и най-вероятно много специалисти сега работят върху задачата да неутрализират заплахата от иранските дронове. Евтиното решение често не е супер ефективно и най-вероятно украинците ще се научат как да се справят с тях.

Но докато това се случи, вероятно ще има по-малко ракети в украинското небе и повече дронове.

В началото на войната Русия използва голям брой прецизни управляеми ракети, за да порази наземни цели в Украйна, но броят на ударите намаля през лятото и някои западни служители на отбраната смятат, че руските запаси от прецизно управляеми оръжия са били значително изчерпани по време на войната.

Джеръми Флеминг, ръководител на Британския център за правителствени комуникации (GCHQ), каза тази седмица: „Ние знаем – и руските командири на място знаят – че запасите и боеприпасите са на изчерпване„.

Може ли да се докаже това твърдение?

Броят на ракетите, с които разполага Русия, е строго пазена тайна и ние не знаем на какви данни базират оценките си западните разузнавателни агенции. Кадрите от последните ракетни атаки обаче дават някои улики.

Някои от снимките на последствията, публикувани в интернет, показват отломки, наподобяващи ракети С-300. Съдейки по подобни съобщения в социалните мрежи, зенитните ракети С-300 са били използвани от Русия за поразяване на наземни цели.

Зенитно-ракетната система С-300 по принцип е предназначена за унищожаване на въздушни цели.

След внимателен преглед може да се потвърди, че три изображения на последиците от обстрела в Украйна съдържат отломки, съответстващи на ракети земя-въздух С-300. Трябва да се помни, че и Русия, и Украйна разполагат с тези оръжия и се обвиняват взаимно в използването им.

Някои експерти смятат, че Русия използва тези боеприпаси, защото й липсват по-точни ракети.

Те използваха доста ракети с голям обсег, за да ударят цели в Киев, Лвов и други градове. Сигурен съм, че са проверили запасите си, оценили са възможностите за увеличаване на производството … и са разбрали, че най-добрият начин да се постигне резултат е да се използват такива ракети като С-300„, казва Луиз Джоунс от McKenzie Intelligence Services, фирма за анализ на разузнаване.

Използването от страна на Русия на боеприпаси земя-въздух срещу наземни цели може да се обясни и с оперативните ограничения, пред които са изправени руските военновъздушни сили над Украйна. От самото начало на нахлуването руската авиация не успя да постигне превъзходство във въздуха.

Възможно ли е да са украински ракети?

Украинците също използват С-300 по предназначение – за сваляне на руски ракети. Москва твърди, че те падат на земята, причинявайки съпътстващи щети и цивилни жертви.

Евгений Попов, заместник-председател на комисията по информационни технологии в Държавната дума на Русия, каза пред Би Би Си, че щетите, нанесени на цивилни зони, като детски площадки, са „работа на (украинските) противоракетни системи“.

Според оръжейни експерти е много трудно да се определи произходът на една ракета по нейните отломки.

Една високоексплозивна бойна глава, като тези на повечето ракети като С-300, така или иначе ще създаде подобни отломки… така че мисля, че е доста трудно да се отговори тук„, казва Сидхарт Каушал, изследовател мозъчен тръст за отбрана и сигурност на Кралски обединен изследователски институт за отбрана (RUSI).

Иън Уилямс, научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва, че не е видял никакви доказателства, че украинските системи са се провалили по време на последните атаки.

Тъй като има много променливи за разглеждане, е трудно да се направят окончателни заключения от наличните изображения на останките. Но Уилямс смята, че е малко вероятно украинските системи за противовъздушна отбрана да бъдат разположени в центровете на градовете: „Те обикновено се разполагат в покрайнините на мястото, което искате да защитите. Всички (украински) зенитни ракети, които паднат, едва ли ще паднат в градските райони.“

Какви други оръжия използва Русия?

Русия започна войната през февруари тази година с вълна от ракетни удари. Към 7 март Пентагонът изчисли, че руснаците са изстреляли около 600 ракети през първите 11 дни от конфликта.

Атаките продължиха от суша, море и въздух, като последното беше главно от руска територия.

Сред видовете използвани руски оръжия са балистични и крилати ракети „Искандер“, както и крилати ракети „Калибър“, които се изстрелват от кораби и подводници, разположени в Черно море.

Руснаците също използваха крилати ракети с въздушно изстрелване Х-101 и Х-555, както и ракети „Точка-У“, които убиха повече от 50 души на гарата в Краматорск през април.

Би Би Си проучи обстрела на търговски център в град Кременчук, Полтавска област, в края на юни, при който загинаха най-малко 20 души, и установи, че ракетите Kh-22 или по-модерният им вариант Kh-32 са били използвани за този удар.

Това са по-стари ракети, първоначално предназначени да поразяват кораби, а не наземни цели. Това обстоятелство допълнително затвърди мнението на редица експерти, които смятат, че руските запаси от някои съвременни оръжия може да са на изчерпване.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев ускорява служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат...

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Руските следователи са открили доказателства, че въоръжените мъже, които...

Спряха неизправен автомобил на шофьор от Етрополе със системни нарушения

32-годишен жител на Етрополе със системни нарушения беше привикан...

Болсонару е прекарал 2 нощи в унгарското посолство

Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонару е останал...

Единен портал обединява всички е-услуги на НОИ

Националният осигурителен институт обединява всички свои електронни услуги в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img