https://www.gerb.bg/bg

Пригожин: Идеалният момент Русия да спре войната, но никой не й позволявал

Евгений Пригожин , снимка: The New Times

За властите и за обществото като цяло днес е необходимо да се сложи някакъв дебел край на специалната военна операция (СВО). Идеалният вариант е да се обяви краят на СВО, за да знаят всички, че Русия е постигнала резултатите, които е планирала.

Мнението е на основателят и ръководител на Частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин. Един от сочените за ястребите на Кремъл от няколко месеца Пригожин и в явен конфликт с официалните военни ръководители на държавата. Редакционна статия от негово име разпространява пресслужбата му днес в отговор на искане от „Блокнот“, както се подчертава изрично.

Статията посочва, че „в известен смисъл“ Русия наистина е постигнала целите на специалната военна операция, а като доказателство за този известен смисъл се посочва „смилането“ на огромен брой изтребители на украинските въоръжени сили, както и унищожаването на голяма част от активното мъжко население на Украйна. Друга част от него била избягала в Европа.

Теоретично Русия вече е получила тази тлъста точка„, казва Пригожин.

Също така Русия е отрязала Азовско море и голяма част от Черно море, заграбила е тлъста част от украинската територия и е създала сухопътен коридор към Крим. Сега й остава само едно: да се закрепи здраво на териториите, които вече притежава.

Но има уловка – ако преди Украйна е била част от бивша Русия, то сега тя е напълно национално ориентирана държава, признава Пригожин, който в горната част на текста е разсъждавал вече за разпадането на СССР и успешното откъсване на бившите съветски републики от руската сфера на влияние.

Също така статията утвърждава тезата, че елитът на Украйна единствено и само се облагодетелства от помощта на Запада, а ръководителите са станали от лакоми по-лакоми от началото на конфликта на 24 февруари, когато милиарди са започнали да се изливат там.

Противоречива обаче е аргументацията на Пригожин, според когото, от една страна, украинските политици искат продължаване на войната, а от друга, и само абзац по-нагоре се утвърждава, че Украйна е тази, която се нуждае и домогва до победа, но е спирана от САЩ и Великобритания, които искат удължаване на войната, за да могат да се облагодетелстват и те от своя страна финансово с производството на оръжия. „Украйна се нуждае от победа, а САЩ – от процес“, заявява Пригожин.

Така между всичките тези аргументи не става ясно кой точно иска и би искал в момента спирането на войната и дали не е само Русия тази. Или Евгений Пригожин.

Иначе Пригожин не изключва и варианта – „За Русия винаги съществува риск ситуацията на фронта да се влоши след започване на контранастъпление.“ Прави и намек за сделката, която може да бъде предложена на Русия – запазването на съществуващите граници до 24 февруари 2023 г. Това е видът размяна, която САЩ могат да предложат на руското ръководство днес като преговорна позиция. Прави и намек за водене на някакви такива преговори, заради което е и „драматичната пауза в момента – нито Русия атакува, нито е започнала дългоочакваната украинска контраофанзива. Едва след като властите откажат такава сделка, според Пригожин, украинските сили ще преминат в настъпление.

Вариантите според Пригожин:

Единият от тях е, че ВСУ ще се сблъска с руската отбрана, ще понесе сериозни загуби, след което руските войски ще започнат огромно контранастъпление към границите на ДНР, или към Днепър, или дори към Полша.“ Признава се обаче, че като се имат предвид днешната динамика и проблеми, „такова контранастъпление е, меко казано, малко вероятно.“

Вторият вариант е украинската армия да предприеме контранастъпление и да успее да пробие отбраната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg