При третата вълна на COVID-19 Борисов разчита на усещането на свобода на българите

Увеличават болничните легла на национална база

Прочитания 41365
0 0

Увеличаване на случаите и трета вълна на коронавируса отчитат от Националния оперативен щаб. Това е резултат от разпространението на британския вариант на COVID-19. Въпреки покачването от последната една седмица обаче натиск върху лечебните заведения не се отчита и има достатъчно свободни легла.

Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Припомняме, че вчера бе разпоредено общинските болници в София да увеличат капацитета си за прием на болни, а днес столицата се отчита с 737 новоустановени с коронавирус за денонощие.

В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите, заявява премиерът Борисов, който продължава да е убеден, че прилаганите у нас мерки са правилни, затова и се намираме на 18-о място по заболеваемост в Европа.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчита не само постепенно нарастване на заболеваемостта, но и очаква такова в следващите 2-3 седмици.

Това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса, заявява Кунчев и отправя призив към българите да продължат да спазват мерките, за да „може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска„.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система.

Към момента ситуацията е под контрол, уверява Ангелов. Т

Той очаква новите дози ваксина, с които да се увеличи хода на ваксинацията.

Николай Брънзалов настоя 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставяни на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати уязвимите пациенти и възрастните хора с хронични заболявания.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант.

В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският, докладва Кантарджиев.

Борисов се похвали с 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи. След 9 март се очакват големи количества и отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден.

Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени – и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов разпорежда на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи.

Нашия туристически бранш трябва да има ясни правила и регламенти как ще приемаме туристите – „… с писиар, без писиар, с антигенен тест, със зелен паспорт или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон, обясни премиерът Борисов.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Борисов: На 17-18 март отваряме АМ "Хемус" в частта с тунел "Витиня"

Той направи коментара по време на инспекция