Реклама

https://www.gerb.bg/bg

При ескалация има риск за доставките на газ, отчита Кирил Петков

При ескалация на конфликта между Украйна и Русия и по-високо напрежение в региона има риск за газовите доставки. Това призна в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков след като за втори път от трибуната коментира актуалната тема с заявката на Русия НАТО да се изтегли от България и Украйна.

Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки, заяви в Петков.

Разговор по темата вече е проведен с енергийния министър, който е изложил възможностите. Но мисля, че няма да се стигне до там, допълни той.

Според премиера, събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

След Народното събрание, където заседанието тече вече 13-ти час, Кирил Петков се връща в Министерски съвет за среща с министъра на отбраната Стефан Янев. „България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация„, подчерта Петков. Тази вечер Петков отговаря на депутатски въпроси по различни проблеми – язовирите, младежката заетост и други.

Преди това Кирил Петков преповтори, че България подкрепя мирен изход на кризата в Украйна. Ясно изразява несъгласие с незаконното анексиране на Крим. Всяка държава има суверенно право да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, заяви в рамките на парламентарния контрол тази вечер премиерът Кирил Петков, цитиран от БНТ.

България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор. НАТО и Алианса трябва да говорим с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите разговори с нашите партньори от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим партньор, заяви още Петков.

Припомняме, че по-рано днес той вече коментира и искането на Русия натовските войски да се изтеглят от територията на страната.

България е суверенна държава, заяви от трибуната на Народното събрание премиерът. Министър-председателят се отзова на призивите за реакция от страна на опозицията в парламента.

По думите му, отдавна сме направили избор да сме член на НАТО и да организираме своята отбрана. Вашингтонският договор не предвиждал втора категория членове на Алианса. Петков призова Русия да работи за по-сигурна Европа и за деескалация на напрежението.

Изказването на Кирил Петков дойде след искане на опозицията премиерът да докладва относно искането на руското външно министерство за изтеглянето на войските на НАТО от България и Ръмуния.

С позиция по темата излязоха освен от Министерство на външните работи, от Министерство на отбраната, както и различни политически партии.

Президентът Румен Радев, който утре встъпва официално във втория си мандат:

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил премиера на Израел...

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img