Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът поиска от Института по роботика да изгради национален център, управляващ ресурсите от Космоса

Пред учените от Института по роботика към БАН, президентът Румен Радев присъства на представянето на Център за компетентност „Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска“, реализиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Учените по Института по роботика представиха Националния план на България за квантова комуникационна инфраструктура.

В словото си пред тях Радев поиска съдействие за изграждане на модерен център, който да следи за използването на всички ресурси на страната ни от Космоса. Идеята на президента не е нова, но днес той официално обяви, че учените могат да съдействат за изграждане на такъв център, за който са заложени „немалко средства“.

Не виждам министерство, което да няма нужда от спешна информация, дори и бизнес. Касае се за непрекъснат мониторинг на всички екологични процеси – въздух, води, почва. Не само лозунги от трибуната на НС, искаме чиста вода и храна – трябва да се създава системата, алгоритмите и хората, които да осигуряват тази информация, отнасящо се до незаконно изсичане на гори, урбанизационни системи„, поясни той.

По думите на Радев това трябва да е национален център, работещ денонощно с комуникационни системи, който да може по интелигентен начин да управлява всички ресурси. Така виждам аз бъдещето, посочи той.

Държавният глава похвали учените от Института по роботика, че са оползотворили европейските средства по най-интелигентния начин. „Бъдещето е за държави, които се стремят към високи амбиции, а вашият център има високо ниво на амбиции„, каза той.

Информацията е ключов фактор, този, който успее да предава голям обем по-възможно най-бързия начин с висока степен на защита, ще владее и бъдещето. България е страна с ограничени ресурси – финансови и най-вече човешки, вашият принос за високотехнологичното производство, иновации и икономика с високо ДДС е голяма подкрепа за решаване на демографския проблем. Това е начинът, това е пътят, добави Радев.

Той отново се възмути, че страната ни няма план за управление при кризи по повод войната в Украйна и по този повод е провел среща с премиера и министрите в петък.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

Полският президент се срещна частно с Тръмп в САЩ

Полският президент Анджей Дуда каза, че се е срещнал...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Хизбула нанесе най-дълбокия си удар в Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула заяви във вторник,...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img