Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът нареди леки армейски рокади

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои български военнослужещи с висше офицерско звание на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от администрацията на президента.

Със свой указ, считано от 1 октомври, президентът назначава полковник Станимир Йорданов на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната, като го освобождава от позицията временно изпълняващ длъжността. Румен Радев удостоява полковник Йорданов с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

С друг указ, считано от 3 октомври, полковник Димитър Хлебаров е освободен от длъжността началник на отдел „Комуникационно-информационни системи“ в Съвместното командване на силите и е назначен на длъжността командир на „Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“. Хлебаров получава и висше офицерско звание „бригаден генерал„.

В приветствието си Румен Радев заяви, че новите звания и назначения са заслужено признание за достойната служба на двамата военнослужещи, за демонстрираните от тях лидерски, командирски и организаторски качества и за приноса им за развитието на Въоръжените сили.

Държавният глава напомни, че новите назначения идват в период на рязко влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за региона и за страната, което налага изграждането на съвременни отбранителни способности, както и високо ниво на подготовка на войските и на системата за тяхното управление.

Радев изтъкна, че в армията са нужни командири и началници с висока експертиза, професионализъм и отговорност. Те трябва да се справят с предизвикателствата пред нашите Въоръжени сили, хроничният недостиг на ресурси, на съвременно високотехнологично оборудване, многократно отлаганите програми за модернизация и повишаване на мотивацията на личния състав на фона на растящите по обем и сложност задачи, обясни президентът.

Президентът пожела на двамата офицери здраве, воля, енергия и висок дух за изпълнение на високоотговорната им мисия и благодари на техните семейства и близки за разбирането и подкрепата.

От името на двамата удостоени с висше офицерско звание, бригаден генерал Станимир Йорданов изказа благодарност за оказаната чест и гласуваното доверие и подчерта, че новите назначения са и голяма отговорност в момент на усложнена среда за сигурност, кризи и процеси по трансформацията на Въоръжените сили.

„Това е отговорност най-вече пред нашето общество, за което Въоръжените сили винаги са били, са и ще бъдат гарант за суверенитета и независимостта на Република България. Отговорност пред хората, които вярват в своята армия и знаят, че в случай на нужда, тя винаги ще откликне“, заяви той.

В церемонията участваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ наложиха санкции на две организации, които според тях...

Йотова се чуди защо постът на външния министър се обвързва с изборите зад граница

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като "странно" обвързването на поста...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img