Президентът нареди леки армейски рокади

Views 2207
0 0

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои български военнослужещи с висше офицерско звание на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от администрацията на президента.

Със свой указ, считано от 1 октомври, президентът назначава полковник Станимир Йорданов на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната, като го освобождава от позицията временно изпълняващ длъжността. Румен Радев удостоява полковник Йорданов с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

С друг указ, считано от 3 октомври, полковник Димитър Хлебаров е освободен от длъжността началник на отдел „Комуникационно-информационни системи“ в Съвместното командване на силите и е назначен на длъжността командир на „Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“. Хлебаров получава и висше офицерско звание „бригаден генерал„.

В приветствието си Румен Радев заяви, че новите звания и назначения са заслужено признание за достойната служба на двамата военнослужещи, за демонстрираните от тях лидерски, командирски и организаторски качества и за приноса им за развитието на Въоръжените сили.

Държавният глава напомни, че новите назначения идват в период на рязко влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за региона и за страната, което налага изграждането на съвременни отбранителни способности, както и високо ниво на подготовка на войските и на системата за тяхното управление.

Радев изтъкна, че в армията са нужни командири и началници с висока експертиза, професионализъм и отговорност. Те трябва да се справят с предизвикателствата пред нашите Въоръжени сили, хроничният недостиг на ресурси, на съвременно високотехнологично оборудване, многократно отлаганите програми за модернизация и повишаване на мотивацията на личния състав на фона на растящите по обем и сложност задачи, обясни президентът.

Президентът пожела на двамата офицери здраве, воля, енергия и висок дух за изпълнение на високоотговорната им мисия и благодари на техните семейства и близки за разбирането и подкрепата.

От името на двамата удостоени с висше офицерско звание, бригаден генерал Станимир Йорданов изказа благодарност за оказаната чест и гласуваното доверие и подчерта, че новите назначения са и голяма отговорност в момент на усложнена среда за сигурност, кризи и процеси по трансформацията на Въоръжените сили.

„Това е отговорност най-вече пред нашето общество, за което Въоръжените сили винаги са били, са и ще бъдат гарант за суверенитета и независимостта на Република България. Отговорност пред хората, които вярват в своята армия и знаят, че в случай на нужда, тя винаги ще откликне“, заяви той.

В церемонията участваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Получаваме 1,61 млрд. евро от ЕС за жп линията с РСМ и други проекти

Средствата са по програмата "Транспортна свързаност"