Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът на Португалия отчете пред Радев сложността на Западните Балкани

Снимка: БГНЕС

Тази визита бе планирана отдавна. Тя има голямо значение и символика, защото е в рамките на португалското председателство на съвета на ЕС – едно изключително успешно председателство. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалното посещение у нас на португалския му колега Марсело Ребело де Соуза.

Българският държавен глава подчерта постиженията на Португалия в борбата с пандемията от коронавирус, разпределението на ваксините, както и с разработването на икономически мерки срещу кризата.

Засилването на социална политика на ЕС, преходът към зелена и енергийно ефективна икономика, както и въпросът за разширяване на европейското семейтво, и по-конкретно интеграцията на Западните Балкани, са били основните теми на диалога между двамата президенти.

Не бе пропусната и темата относно напрежението по оста София-Скопие. „Най-важната задача е възстановявнето на диалога със Скопие. Надявам се португалското председателство да намери конструктивен подход за разширяване на ЕС, базиращ се на зачитане на вижданията и проблемите на засегнатите страни, на уважение към техните позиции“, заяви президентът Радев.

Държавният ни глава изрази надежда Португалия да спомогне за възобновяване на конструктивния диалог с РСМ.

Някои държави в ЕС са против разширяването на Съюза. Португалия има принципна позиция по въпроса – ние подкрепяме този процес, заяви президентът Марсело де Соуза. Що се касае до Западните Балкани, знаем, че въпросът е сложен и има много гледни точки. Нашата позиция обаче винаги е била да търсим диалог, добави още той.

Следим много внимателно темата и адмирираме усилията за установяване на диалог, каза още Соуза.

Португалия ще съдейства по всеки възможен канал за възстановяването на конструктивния фиалог между София и Скопие, посочи още той.

Припомняме, преди седмица Португалия предложи европейски историци да се включат в смесената българо-македонска комисия. Тогава обаче Румен Радев отсече, че не се нуждаем от посредници, тъй като никой не познава по-добре нашата история от самите нас.

Държавният глава на Португалската република Марсело Ребело де Соуза е на официално посещение в България по покана на българския президент Румен Радев. Тази сутрин Соуза бе посрещнат тържествено пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ с официална церемония. Държавният глава на Португалската република положи венец пред паметника на Незнайния воин.

Утре, 3 юни, визитата продължава с посещение на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, където е подредена специалната експозиция за Португалия в ръкописите и старите книги

Президентът Марсело Ребело де Соуза ще бъде удостоен с почетно звание „Доктор Хонорис Кауза“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Португалският държавен глава ще изнесе лекция на тема „Европа – перспектива за бъдещето“.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Ще живеем ли по-добре с 4-дневна работна седмица?

Европейска и българска политика е как да работим по-малко...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Бенямин Нетаняху: Израел е подготвен за директна атака от Техеран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израел е подготвен за директна атака от страна на...

Русия осъди на седем години учен в областта на хиперзвуковите технологии

Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img