Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер в София разговаря с Румен Радев и с Кирил Петков

Бъдещето на Европа принадлежи на иновациите и затова са необходими повече инвестиции в тази посока. Това бе общата тема в разговора между президента на България Румен Радев и президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер, съобщиха от Администрацията на държавния глава. Срещата бе в сградата на президентската институция на столичния бул. „Дондуков“ 2.

Румен Радев подчерта потенциала, който България има в сферата на информационните технологии и иновациите със специалистите, с които разполага, като посочи, че в тези области страната ни може да играе активна и ключова роля в региона.

Двамата обсъдиха възможностите за увеличаване на инвестициите в иновации и високи технологии.

По време на срещата бе откроен значителния ръст в подкрепата на ЕИБ за българската икономика през 2021 година, като общия размер на финансираните проекти за миналата г. възлиза на близо 1 млрд. евро. Държавният глава приветства ползотворното сътрудничество на ЕИБ с бизнеса у нас и оцени високо приноса на банката за насърчаване на предприемачеството и проектите в сферата на високите технологии и иновациите.

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер изрази увереност, че успешното сътрудничество със страната ни ще продължи, включително и с проекти, свързани с изграждането на зелена икономика. Той изтъкна подкрепата от банката на дружества в страната ни, засегнати от последиците от пандемията. През изминалата година банката е финансирала също и ключови инфраструктурни проекти, които подобряват живота на хората в България.

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер се срещна и с премиера Кирил Петков. Темата на разговора им бяха нови инвестиции в областта на зеления преход, транспорта, енергетиката, регионалното сближаване и малките и средните предприятия.

Кирил Петков и Вернер Хойер бяха категорични, че сътрудничеството в контекста на изпълнението на ключови проекти в страната трябва да продължи, което ще допринесе за по-висок растеж и заетост. Българският премиер подчерта, че задълбочаването на партньорството и подкрепата на банката към публичния и частния сектор ще доведат до положителни резултати не само за България, но и за региона.

„Ние се стремим да подобрим институционалната прозрачност и капацитет. Планът за възстановяване и устойчивост е добра възможност за съвместна работа“, посочи министър-председателят.

Петков и Хойер разговаряха за инструментите за зелен преход, като Модернизационния фонд и Механизма за справедлив преход, както и подкрепата, която ЕИБ предоставя на България за структуриране на Фонд за декарбонизация.

През 2021 г. Групата на ЕИБ, която се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд, предостави заеми, гаранции и пое ангажименти за дялово участие по проекти в България на стойност 948 млн. евро.

През изминалата година размерът на заемите от ЕИБ за България достигна 176 млн. евро за устойчива инфраструктура, екологично градско развитие и стопанска дейност.

ЕИФ ангажира 772 млн. евро за нови проекти за малки и средни предприятия. Общо 5 900 предприятия и 126 000 работни места успяха да се възползват от отпуснатите заеми, уточняват от пресслужбата на премиера Кирил Петков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Стрелба в Чикаго уби 7-годишно момиче и рани 7 души

Седемгодишно момиче почина след като бе простреляно в главата,...

Манастири и църкви били сред основните цели на Киев, според ДНР

Координатите на местоположението на църквите и манастирите в Донецк,...

Задържаха двама, натъпкали апартамент в София с упойващи лекарства

Полицията откри голямо количество лекарства със специален режим на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img