Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът благодари на ИТН – само те го подкрепили за Македония

Снимка: Информационна агенция New24sofia.eu NOVA / Георги Димитров

Единствено „Има такъв народ“ били подкрепили искането на президента за поставяне на условие първо да бъдат записани българите в конституцията на РСМ като условие за вдигане на ветото по време на Консултативния съвет по национална сигурност, проведен през януари.

Това заяви по време на консултациите с партията на Слави Трифонов преди връчването на първия мандат президентът Румен Радев.

Поставих въпроса на КСНС, че основното искане да бъде промяна в конституцията на нашата съседна държава, така че македонските българи да бъдат вписани редом с другите държавотворни народи. И не само това – поставих условие това да бъде задължително условие за сваляне на ветото. Тогава само вие подкрепихте. Няма да коментирам другите участници, но тогава не се намери тази смелост и европейско отношение. Защото това е европейски подход. Нашата политическа класа прие този подход, прегърна го едва когато дойде от президента Макрон„, заяви той.

Големият грях на българската политическа класа през последните 30 години е, че забравиха македонските българи. Това не се споменава нито в договора от 2017 година, нито в националната рамкова позиция, нито от ветото, наложено от ГЕРБ. Темите за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се дискутира преди година, когато предстоеше поредното вето, когато отстоях позициите на България. И после още веднъж, през октомври миналата година, на втори Съвет по разширяването, но с ясната комуникация с всички европейски партньори, че проблемът не е национален, а европейски, защото засяга фундаментите на ЕС, касаещи копенхагенските критерии, правата на човека и недискриминацията„, добави Радев.

Силният човек на „Дондуков“ 2 посочи като свое дело отстояването на българските интереси пред западните партньори.

Тогава европейските лидери започнаха да разбират същността на проблема. И тогава, по време на служебното правителство, беше разработен пакета „5+1“, който комисарят Вархей даже до кръсти „1+5“, защото каза, че това е най-важният проблем – човешките права на нашите сънародници.„.

Държавният глава определи като добро френското предложение, но посочи – от изключителна важност е двустранният протокол между София и Скопие.

Моите претенции са били там. Аз очаквах повече от него, защото там са гаранциите и детайлите за другите въпроси. Френското предложение гарантира правата на гражданите, но нашето културно-историческо наследство, промяната на учебниците, изкореняването на езика на омразата…„.

Този протокол дава механизма, по който европейските институции ще наблюдават и контролират, ще вземат решения за корекции в този дълъг преговорен процес. Именно това трябва да се разбере. Ако през януари при КСНС бях получил подкрепата на нашия министър-председател, на другите партии, нямаше да правим това в последния момент„, не спести критики той. И посочи – ако тези искания били поставени още в началото на европредседателството на Франция, то щяло да има далеч по-добър документ и то в по-добри срокове.

Припомняме, на 27 юни 2022 г., от Министерския съвет с куриер в Народното събрание бе внесена оставката на кабинета, воден от Кирил Петков.

Веднага след това президентът Румен Радев определи часове за консултации с парламентарно представените партии преди връчване на мандата за съставяне на правителство. От ПП и БСП отложиха срещата си с мотив, че има заседание на бюджетната комисия.

След среща с останалите групи президентът реши да връчи мандат за формиране на правителство.

Оставката бе очаквано решение след като на 22 юни загуби вота на недоверие, гласуван в 47-ото народно събрание. Искането за вот на недоверие бе на ГЕРБ с мотив – провал в публичните финанси и икономическата политика. Дебатите по вота продължиха над 8 часа.

Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли министрите си от правителството.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Русия се похвали с още един унищожен американски танк край Авдеевка

Руските сили са унищожили пореден американски танк Abrams на...

Старши комисар Красимир Христов оглави полицията в Стара Загора

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти край Канарските острови

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти, включително малки деца...

Мъж нападна 91-годишния си баща в Сопот

Мъж е задържан и обвинен за закана с убийство...

Един убит и трима ранени след обстрел в Харковска област

Днес около 10 часа сутринта руските войски са обстрелвали град...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон: Русия не може да опази рафинериите си от украинските дронове

На 17 март служител на украинското разузнаване съобщи, че...

Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение...

Румен Радев ускорява служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img