Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Преводачка издала на „Хизбула“ убийците на Сюлеймани

Американка, която е работила като преводач в една от американските военни инсталации в Ирак, се признала за виновна за предаването на информация на ливанското шиитско движение Хизбула за участниците в американската операция, в резултат на което командирът на „Ал Кудс“, елитни части от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция – Касем Сюлеймани беше убит. Това се казва в изявление, публикувано от Министерството на правосъдието на САЩ.

Според съдебните документи Мариам Томпсън е работила по договор като преводач в една от американските военни бази в чужбина, където й е бил предоставен достъп до строго секретна информация на правителството. Томпсън се признала за виновна за предаването на изключително важна информация за националната сигурност на чуждестранен гражданин, за когото тя смята, че ще я предаде на ливанското движение „Хизбула“, което САЩ смята за терористична организация, се подчертава в текста.

Томпсън призна, че от 2017 г. тя е в контакт с определено лице, което според него има връзки с движението „Хизбула“. В същото време жената в крайна сметка започва да изпитва романтични чувства към него. След убийството на Солеймани през януари 2020 г. нейният съучастник я помоли да предаде информация за лицата, помогнали на Съединените щати да издирят и намерят командира на „Ал Кудс“. В същото време, според признанието на жената, тя разбира, че информацията ще бъде предадена на „Хизбула“.

Обвиняемата успяла да получи достъп до данни, съдържащи информация за тези източници на разузнаване, включително техните „истински имена, лична информация, която им позволява да бъдат идентифицирани, информация за миналото им и техните снимки“. Тя също получила достъп до документи, в които се казваше каква информация тези хора са дали на американските власти.

На 27 февруари 2020 г. тя е арестувана от ФБР, но по това време тя е успяла да предаде на съучастника си много документи, включително „информация за самоличността на поне 10 тайни разузнавателни източника, както и информация за поне 20 американски цели. “ „Просто е удивително, че американка, която е работила за американските военни в чужбина, е предала страната си на терористите“, се посочва в документа изявлението на говорителя на ФБР Алън Колер. Жената е заплашена от доживотен затвор.

Сюлеймани беше убит през нощта на 3 януари 2020 г. в резултат на американски ракетен удар близо до летището в Багдад. В отговор Техеран през нощта на 8 януари предприе ракетна атака по две цели в Ирак, използвани от американските военни – базата Айн ал Асад и летището в Ербил. Иранското ръководство многократно е заявявало, че определено ще отмъсти за убийството на Сюлеймани.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери (ВИДЕО)

"Аз имам един говорител и това е Христо Иванов"

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели...

Иран показа дрон за атака срещу Израел

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за...

Мост в Балтимор рухна, след като бе ударен от кораб (ВИДЕО)

Контейнеровозът пътувал от Балтимор за Шри Ланка

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img