Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Премиерът се разграничи от Янев за войските на НАТО: Лична позиция не се изразява по този начин (ОБЗОР)

Позицията на министъра на отбраната и доскорошен премиер Стефан Янев, че няма нужда от разполагане на допълнителни войски на НАТО в страната, е лична и не е трябвало да бъде изразявана по този начин. Това заяви след заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Днес той критикува и решения на министъра на външните работи Теодора Генчовска за кадровата селекция във ведомството.

Вчера във „Фейсбук“ Янев написа, че не счита, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия, и такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на България.

Според него подобен подход има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона.

Тази тема не е разисквана на Министерски съвет, нито с някой от партньорите. Ясно заявих, че ще бъдем активен член на Евросъюза и НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля. Не може такова решение да се вземе на база на лично мнение. Такива лични мнения не се изразяват по този начин. Най-добрият начин за продължаване политиката на Европейския съюз и НАТО за източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства. Българският интерес е да нямаме в съседство военно положение. Колкото по-малко фокусът е военен, а повече – дипломатически, толкова по-добре за България„, каза Петков.

На среща в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в петък премиерът Петков обяви, че българската позиция е изцяло солидарна с тази на Европа и отбранителния съюз по отношение на Украйна, заговори и за „втори мост между Русе и Гюргево“ с отбранителни цели. Не бе обсъждано обаче разполагане на нови сили на алианса.

Позицията на Янев идва, след като германското издание „Шпигел “ съобщи, че най-високопоставеният генерал в НАТО Тед Уолтърс е предложил алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния заради струпването на руски сили край границата с Украйна. Уолтърс не е директно цитиран в публикацията на „Шпигел“, но изданието говори за своя „информация“, че той е отправил предложението по време на видеоконферентна среща с ръководителите на армиите от държавите партньори.

Предложенията на Уолтърс, който е върховният командващ съюзниците в Европа, на практика би разширило мисията Enhanced Forward Presence на алианса, съгласно която бяха разположени сили в балтийските страни и Източна Полша.

Според данните планът на практика би „разширил присъствието на НАТО“ към България и Румъния. НАТО отказва да коментира информацията на „Шпигел“, но „Ройтерс“ отбелязва, че и двете страни са отправяли подобни призиви към алианса.

„Демократична България“ поиска изслушване на Янев

По-рано днес в парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов подчерта, че обединението изключително държи на частта в коалиционното споразумение за отбраната – България да развива своето пълноценно членство в НАТО.

Вярваме, че България не може да си позволи да бъде в недеклариран неутралитет, който да бъде в полза на експанзионистичната политика в региона на Кремъл„, заяви Иванов.

Добави, че щом бъде създадена парламентарната комисия по отбрана, ще бъде инициирано изслушване на министъра на отбраната Янев, за да изясни той своите позиции и оценки.

Иванов подчерта, че в „Демократична България“ биха подкрепили всички мерки, свързани с укрепване на отбраната и способността страната да противостои на „нарастващите дръзновения от страна на Руската федерация в региона“.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

Част от Одеса е без ток след руските удари с дронове

Властите работят по отстраняването на проблема

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img