Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Предвиждат се промени в Закона на ДАНС заради фалшивите новини

Снимка: архив БГНЕС

Министерство на електронното управление ще създаде звено за мониторинг и анализ какво се случва с публикациите във Фейсбук. Toва заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на участието в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

По думите му държавата не е тази, която трябва да каже кое е истина или кое не е истина. Към момента няма държавен орган, който да има изрични правомощия по темата за това кое е истина и кое не, обясни Божанов.

На Божидар Божанов също е била препоръчана фалшива новина, като той я е препратил към Фейсбук защо конкретната новина е била изпратена към министъра на електронното управление. Към момента законодателството в България има текстове на база, на които интернет троловете да бъдат преследвани. Няма нужда да се правят допълнителни изменения, за да се криминализира едно или друго, каза още Божанов.

Директорът на дирекция „Информационна сигурност“ в ДАНС Виолета Андреева коментира, че в ЕС повече се използва терминът „дезинформация“, защото се счита, че думата „фалшиви новини“ не обхваща пълния ѝ обем. С дезинформация ЕС се занимава още от 2016 г., като 2018 г. излиза Кодекс за поведение във връзка с дезинформация. Подготвени са предложения за промени в Закона за ДАНС за превенция, пресичане и противодействие на дезинформацията и хибридни заплахи.

Тя посочи, че темата за дезинформацията е много чувствителна и основните методи са навременно предоставяне на информация за развитие на такива процеси, както и предаването им на компетентните органи.

От своя страна началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП комисар Владимир Димитров заяви, че се извършва регулярен мониторинг на социалните мрежи или телеграф канали с цел да бъде събрана информация за подготвени престъпления или нарушения на обществения ред. ГДБОП работи и по сигнали на граждани и организации, оклеветени по някаква публикация. ГДБОП и ДАНС ежедневно комуникират по темата за дезинформацията и фалшивите новини.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img